Eltörölnék Schengent a németek és a franciák

Hivatalos levélben javasolta Franciaország és Németország, hogy az Európai Unió hozzon döntést a schengeni övezeten belüli határok ideiglenes, egy hónapos visszaállításának lehetőségéről olyan esetekre, amikor a zóna egyik külső határrészén nem megfelelő az ellenőrzés.

Brüsszelben kiszivárgott hírek szerint a két befolyásos EU-tagország belügyminisztere kollégáival a jövő héten Luxembourgban tartandó találkozón szeretne eszmecserét kezdeményezni a témáról. A jelenleg 23 EU-tagországot magában foglaló schengeni övezet működtetése az uniós lakosság szabad mozgását hivatott biztosítani oly módon, hogy ezen tagállamok között semmilyen határellenőrzés nincs, a külső határok felügyelete viszont fokozott.

A francia Claude Guéant és német kollégája, Hans-Peter Friedrich az uniós miniszteri tanácshoz intézett friss levélben azt hangsúlyozta, hogy az EU-nak szüksége van olyan kiegészítő mechanizmusra, amely akkor alkalmazható, ha valamely schengeni ország nem tudja biztosítani a külső határok megfelelő ellenőrzését még úgy sem, hogy más tagállamoktól ehhez külön segítséget kap. Elképzelésük szerint határ-visszaállítás esetén az egy hónap letelte után az Európai Bizottság illetékessége lenne, hogy javasolja az ideiglenes intézkedés megszüntetését vagy akár meghosszabbítását.

Hasonló javaslatot tett egyébként tavaly ősszel az Európai Bizottság is.

A mostani levél Nicolas Sarkozy francia köztársasági elnöknek a jelenlegi államfő-választási kampány alatt tett, számos uniós tagországban bírálatokat kiváltott kijelentéseit tűnik megerősíteni, ráadásul úgy tűnik, hogy a német támogatást is sikerült megszerezni hozzá. Az újraválasztásra törő Sarkozy március közepén élesen kritizálta az EU külső határain (elsősorban a görög-török határszakaszon) tapasztalható ellenőrzési hiányosságokat, és azzal fenyegetőzött, hogy ha a rövid időn belül nem lesz komoly javulás ezen a téren, akkor Franciaország felfüggesztheti részvételét a schengeni egyezményben. Az államfő már akkor arról beszélt, hogy meg kell változtatni a schengeni mechanizmust.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.