Visszafordították Londonból a Koránt lefasisztázó holland politikust

A brit hatóságok feltartóztatták csütörtökön Londonban és hazatoloncolják a Koránt fasiszta könyvnek tartó Geert Wilderst. A holland politikus meghívásra a Lordok Házában tartott volna előadást.

A brit hatóságok feltartóztatták csütörtökön Londonban és hazatoloncolják a Koránt bíráló Geert Wilders holland politikust. Erről ő maga számolt  be egy sms-üzenetben az AP hírügynökségnek.

A populista parlamenti képviselő azzal hívta fel magára,a figyelmet, hogy tavaly bemutatott, Fitna című filmjében a Koránt erőszakra  buzdító könyvként mutatta be, és párhuzamot vont az iszlám és a  nácizmus között. Emiatt kitiltották Nagy-Britanniából, és az ország  hatóságai figyelmeztették: személye fenyegetést jelent a társadalmi békére és ebből következően a közbiztonságra is.

Wilders visszautasította Nagy-Britanniából való kitiltását mint a szólásszabadság korlátozását, és – mint állítja – büszkeségből próbált meg dacolni vele. Éppen azzal a céllal próbált meg bejutni a szigetországba, hogy a Lordok Házában előadást tartson és bemutassa szóban forgó filmjét.

„Őrizetben tartanak a Heathrow repülőtéren. Elvették az útlevelemet, nem léphetek be az országba. Néhány órán belül visszaküldenek” – közölte Wilders később a Reuters brit hírügynökséggel.

A brit belügyminisztérium az üggyel kapcsolatban annyit közölt: „Minden olyan EU-állampolgárt, akitől a brit bevándorlási szabályok szerint meg kell tagadni az országba való belépést, őrizetben tartják mindaddig, amíg nem intézkednek kitoloncolásáról az Egyesült Királyságból.”

Hollandia panaszt tett Nagy-Britanniánál Wilders kitiltása miatt, arra hivatkozva, hogy a holland parlamenti képviselőknek szabadon kell tudniuk mozogniuk az Európai Unióban.

Egy amszterdami bíróság január 21-én jelentette be, hogy pert kell indítani Wilders ellen. Még tavaly tavasszal perelték be gyűlöletkeltés és hátrányos megkülönböztetés miatt, de az ügyészség akkor úgy vélte, nem indíthat vizsgálatot, mert a képviselőnek joga van a szabad véleménynyilvánításhoz.

A Fitna című filmet több iszlám ország is elítélte, és válaszul bojkottálták a holland árukat.

Geert Wilders beszállókártyáját és útlevelét mutatja az amszterdami Schiphol repülőtéren 2009. február 12-én. A tiltás ellenére dacolni akart a brit hatóságokkal.
Geert Wilders beszállókártyáját és útlevelét mutatja az amszterdami Schiphol repülőtéren 2009. február 12-én. A tiltás ellenére dacolni akart a brit hatóságokkal.
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.