Visszafordították a palesztin aktivistákat

Összesen mintegy 200 palesztinbarát aktivistát akadályoztak meg péntek reggel számos európai állam repülőterén abban, hogy Izraelbe utazzon, két amerikai aktivistát pedig, akik repülőgépen eljutottak Tel-Avivba, visszafordítottak - jelentette az izraeli közszolgálati rádió tisztségviselők közlése alapján.

A palesztinbarát akció szervezői szerint a részvevők abban az akcióban vettek volna részt, amellyel tiltakozni akartak a Gázai övezet izraeli zárlata ellen, és amelynek keretében egy tucat hajóból álló flottilla segélyt vitt volna a Hamász iszlamista szervezet irányítása alatt álló területre. A szolidaritási akciót azonban nem tudták véghezvinni, mert a görög hatóságok Izrael kérésére megakadályozták, hogy az ország kikötőiből elindulni készülő hajók kifussanak. A tiltakozó akció részvevői - az eredeti tervek szerint körülbelül 600-an - egy hetet akartak eltölteni palesztin családokkal Ciszjordániában, és menekülttáborokat is felkerestek volna. Az egyik aktivista, a francia Olivia Zemor szerint tevékenységük csakis erőszakmentes.

Sajtójelentések szerint az aktivisták beutazásának megakadályozására Izrael egy 342 nevet tartalmazó listát adott át a külföldi légitársaságoknak, és közölte, hogy ezektől az általa provokátoroknak és huligánoknak tekintett emberektől megtagadja a beutazást. A listán szereplők "nemkívánatos személyek" a zsidó államban, és mindenképpen visszafordítják őket, ha megpróbálnak belépni Izraelbe - közölte az izraeli bevándorlási hivatal szóvivője. Megerősítették a biztonsági intézkedéseket a Ben Gurion repülőtéren, ahova 500 további rendőrt és határőrt vezényeltek.

Mintegy ötven utas elfoglalta péntek reggel a Lufthansa német légitársaság beszállókapuit a párizsi Roissy repülőtéren, miután nem engedték őket felszállni gépükre, mert szerepeltek az Izrael által átadott listán.

"A Roissy blokád alatt, a Lufthansa kollaboráns" - skandálták az aktivisták a repülőtér 1-es terminálján. "A Roissy izraeli megszállás alatt van" - jelentette ki egyikük.

Az aktivisták Frankfurt érintésével utaztak volna Tel-Avivba.

Előző nap este nem engedtek fel kilenc aktivistát a Malév egyik járatára ugyanezen a párizsi repülőtéren. Ők Budapesten keresztül utaztak volna Tel-Avivba.

Péntek reggel Brüsszelben három francia állampolgár nem szállhatott föl a Swiss svájci légitársaság Zürichen keresztül Tel-Avivba tartó repülőgépére. Közölték velük, hogy törölték őket az utaslistáról.

Mintegy ötven aktivista több gép késését okozta péntek reggel Genf nemzetközi repülőterén azután, hogy nem engedték fel őket az Easyjet légitársaság tel-avivi járatára. Az aktivisták, miután megtudták, hogy nincsenek rajta az utaslistán, megpróbáltak átjutni a biztonsági kapukon, és a biztonsági szolgálatnak közbe kellett lépnie - közölte Aline Yazgin, a genfi repülőtér szóvivője.

A svájci város repülőterén a negyed hét és kilenc óra között induló járatok majdnem mindegyike legalább félórás, de volt, amelyik csak másfél órás késéssel tudott felszállni. A repülőtér honlapja szerint az Easyjet tel-avivi járata - amelynek indulása 7.10-re volt kitűzve - még negyed tízkor sem szállt föl. Az aktivisták - a hírek szerint francia állampolgárok - elmondták: az Easyjet visszatéríti a repülőjegy árát, de ők azt szeretnék, ha írásbeli indoklást kapnának arról, miért nem engedték fel őket a gépre. Néhányan közülük csütörtökön levelet kaptak az Easyjettől, amelyben a légitársaság az izraeli bevándorlási minisztériumra hivatkozva közölte velük, hogy nem utazhatnak be Izraelbe.

Két amerikai aktivistának - aki eredetileg a tengeri flottillával utazott volna - péntekre virradóan Görögországból repülőgépen sikerült eljutnia a Ben Gurionra, de kiutasították őket - közölte az izraeli külügyminisztérium egyik tisztségviselője. Azt állította, hogy több aktivistát viszont beengedtek az országba a repülőtéren.

Izrael nem közölte, milyen kritériumok alapján tagadja meg valakitől a belépést, de azt igen, hogy békés látogatókat nem utasítanak ki.

"Ha nem zavarják meg a közrendet, nem provokálnak, akkor semmilyen érvünk nincs megállításukra" - mondta Miki Rózenfeld rendőrségi szóvivő.

"Minden államnak alapvető joga, hogy megtiltsa provokátorok belépését a területére" - mondta Benjamin Netanjahu izraeli kormányfő csütörtökön szófiai hivatalos látogatásán.

Éles bírálatok érték Izraelt amiatt, hogy megtiltotta az aktivisták belépését az országba, hogy feketelistát készített róluk és átadta ezt a légitársaságoknak.

A Köszöntünk Palesztinában csoport pénteken közleményt adott ki, amelyben "provokációnak, zsarolásnak és törvénytelennek" nevezik Izrael ellenük irányuló intézkedéseit.

"Izrael a határellenőrzését Európába helyezte át, és a légitársaságok ebben együttműködnek vele" - jelentette ki Sophia Deeg, a Palesztina-Izrael Német Koordinációs Kör nevű szervezet egyik képviselője. Megítélése szerint ezek az önkényes ellenőrzések feddhetetlen európai polgárok ellen irányulnak. Deeg szerint pénteken Berlinben is megakadályozták a Köszöntünk Palesztinában kezdeményezés egyik tagját abban, hogy Izraelbe utazzon. A Lufthansa telefonon közölte a nővel, hogy nem szállhat fel a gépre. Az aktivista brit állampolgár, már régóta él Németországban, és dokumentumfilmeket készít - mondta Deeg.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.