Visszafogta magát a spanyol EU-elnökség

Északról délre, ráadásul egy konzervatív kormánytól egy szocialistához kerül január elsejétől az Európai Unió soros elnöksége. Bár Spanyolország több mint másfél éve készül a feladatra, a kezdeti ambiciózus tervek (a lisszaboni szerződés életbe léptetése, a gazdasági kilábalás, Európa felelős és globális szerepének erősítése, illetve az unió emberközelibbé tétele) helyett Miguel Angel Moratinos spanyol külügyminiszter a napokban már inkább „szerény elnökségről” beszél.

A visszafogottságnak több oka is van. Egyrészt Madridnak valószínűleg a lehető legrosszabbkor jön az uniós elnökség. A spanyol gazdaságot különösen érzékenyen érintette a gazdasági válság, és egyelőre nem látszik a fellendülés. A munkanélküliség ismét megközelíti a 20 százalékot, és a költségvetés hiánya a tíz százalékot is eléri. Madrid hárulna viszont a feladat, hogy „visszaterelje” az európai (legalábbis az euróövezet államait) a stabilitási paktumhoz, vagyis a visszafogott költekezéshez, többek között a három százalék alatti deficit világába. Össze kellene hangolni az uniós államok válságellenes erőfeszítéseit is, de egyelőre ahány ország, annyi politika. Madridnak már az is komoly fegyvertény lenne, ha a saját költségvetését rendbetenné és otthon munkahelyeket teremtene, nem hogy Európát is kivezesse a válságból. Új helyzetet teremt a spanyolok számára a december elsején életbe lépett lisszaboni szerződés is.

Jose Luis Rodriguez Zapatero. Újult erővel
Spanish Prime Minister Jose Luis Rodriguez Zapatero addresses the media during a news conference at Madrid's Moncloa Palace December 30, 2009. Spain takes over the presidency of the European Union for six months from Jan. 1, with ambitious aims of securing the bloc's economic recovery even as it tackles severe challenges to its economy at home. REUTERS/Susana Vera (SPAIN - Tags: POLITICS)

José Lous Rodrígez Zapatero spanyol miniszterelnök december közepén már találkozott is Herman Van Rompuy új európai elnökkel, hogy a munkamegosztásról tárgyaljanak. Zapatero állítólag jelezte, hogy hajlandó némiképp hátterébe vonulni Van Rompuy mögött, de hogy a gyakorlatban ez hogy fog működni, még senki sem tudja. A hat hónapra tervezett 12 csúcstalálkozó megszervezése azonban bőven ad feladatot mindkettőjüknek. Az unió új külpolitikai főképviselője, Catherine Ashton viszont valószínűleg rászorul majd a spanyol (és a formálódó uniós) diplomácia tanácsaira.

A spanyolok mindenesetre már gőzerővel dolgoznak az Európai Külügyi Szolgálat létrehozásán, amely sokat tehet azért, hogy az unió közös hangon szólaljon meg a nemzetközi ügyekben. A spanyol elnökség eredeti – valódi baloldali – prioritásai a gazdasági és a szervezeti kihívások mögött kissé háttérbe szorultak: az esélyegyenlőség kiterjesztése a munkahelyekre, az állampolgárok jogainak erősítése és a nők elleni erőszak visszaszorítása. Foglalkozniuk kell viszont a sikertelen koppenhágai klímacsúcs következményeivel, és az egyelőre nemigen formálódó uniós energiapolitikával: ezekből bőven marad még tennivaló az uniós trojka következő két tagjának, Belgiumnak és Magyarországnak is.

Miguel Angel Moratinos külügyminiszter szeretné, ha spanyol elnökség alatt erősödne a latin-amerikai viszony, és ha „normalizálnák” az uniós kapcsolatokat Kubával, de erre a szigetországon belüli változások nélkül aligha lehet számítani. Érdekes tanulságokkal járhat viszont, hogy a spanyol elnökség alatt mutatja be eredményeit a Felipe González volt spanyol kormányfő vezette reflexiós csoport az unió hosszú távú kilátásairól.

Készülődik állítólag az ETA is. Alfredo Pérez Rubalcaba spanyol belügyminiszter azzal riogat: a baszk ETA nagyszabású akcióra készül a következő hónapokban, hogy médianyilvánossághoz jusson. A spanyolok szerint a meggyengült terroristacsoport ezúttal emberrablásra készül, hogy megzavarja a spanyol uniós elnökséget.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.