Visszafogottságra kéri Pakisztánt az Egyesült Államok

A pakisztáni atomprogrammal kapcsolatos visszafogottságra és a táliboknak az afgán kormánnyal közös tárgyalóasztalhoz való visszaültetésére igyekezett rávenni csütörtökön a washingtoni Fehér Házban Navaz Sarif pakisztáni miniszterelnököt Barack Obama amerikai elnök.
A két vezető a tárgyalásokat megelőzően a kétoldalú kapcsolatok megerősítésének és megszilárdításának fontosságát hangsúlyozta. Obama egy héttel azt követően fogadta a kormányfőt, hogy bejelentette: megváltoztatta eredeti elképzelését, és nem fogja 2016 végéig kivonni Afganisztánból az összes amerikai erőt, hanem továbbra is 5500 katonát fog ott állomásoztatni.

Amerikai szakértők ugyanakkor a találkozót megelőzően rámutattak, Sarif alighanem ki fogja fejteni Obamának, hogy Pakisztán nem fogad el korlátozásokat a taktikai nukleáris fegyverek kérdésében, amelyekre felfogása szerint rivális Indiának a meglepetésszerű támadástól való elrettentésére van szüksége. Emellett a dél-ázsiai ország kormányfőjének aligha van ráhatása hazájának az afgán felkelők számára biztos menedéket szavatoló biztonsági struktúráira annak érdekében, hogy a tálibok folytassák a kabuli kormánnyal július közepén megszakadt tárgyalásokat.

Washingtonban emiatt nem számítanak jelentősebb áttörésre a találkozón. Az amerikai fővárosban emellett úgy tudják, hogy a pakisztáni fegyveres erők Afganisztánba szorítják ki az al-Kaida maradványait. A nukleáris fegyverekről és az iszlamista militánsokról folytatott egyezkedés mellett Washington arra készül, hogy nyolc F-16-os harci gépet adjon el Pakisztánnak, ösztönözve a kapcsolatok javítását.

Az amerikai atomkutatók szövetségének egyik eheti publikációja szerint egyébként 2011 óta Pakisztán két nukleáris töltet hordozására alkalmas, rövid hatótávolságú és egy közepes hatótávolságú ballisztikus rakétát állított hadrendbe. Emellett két, atomrobbanófejjel is felszerelhető, meghosszabbított hatótávolságú ballisztikus rakéta és két robotrepülőgép kifejlesztésén dolgozik. A Bulletin of the Atomic Scientists című közlönyben két neves elemző, Hans M. Kristensen és Robert S. Norris azt állította, hogy a pakisztáni nukleáris arzenál a 2011-es 90-110 atomtöltetről 110-130-ra nőtt, és 2025-re elérheti a 220-250-es nagyságrendet is, amivel a világ ötödik legerősebb nukleáris hatalmává válik az Egyesült Államok, Oroszország, Kína és Franciaország után.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.