Visszafoglalták táborukat a hongkongi tüntetők

Csupán néhány órára sikerült megtisztítani Mongkok városrészt a hongkongi hatóságoknak. A hetek óta demonstráló demokráciapárti tüntetők visszatértek a népszerű városrészbe, és ismét felállították sátraikat, barikádjaikat.

A békés tüntetések ismét erőszakba torkolltak, miután a főként diákokból és a Foglald el a központot! mozgalom tagjaiból álló tüntetők visszatértek a demonstráció fő gócpontjától nem messze található mongkoki kerületbe. A valódi választójogot követelők a BBC szerint mintegy 9 ezren gyűltek össze, és olyannyira kitartóak voltak, hogy estére kaotikus állapotok alakultak ki. A tömegek megbénították a forgalmat, a rendőrök pedig gumibottal és paprikaspray-vel felszerelkezve néztek farkasszemet az emberekkel.

A feszültségekkel teli estén 15 rendőr szenvedett sérüléseket, ám szemtanúk szerint a tüntetőkkel sem bántak kesztyűs kézzel: a diákok esernyőket tartottak maguk elé, hogy védekezzenek a paprikaspray ellen és védjék a testüket. A hatóságok végül 26 embert vettek őrizetbe, ám szombat reggelre a tüntetők visszaszerezték a mongkoki utcákat.

A Foglald el a Központot! által kiadott közlemény szerint a pénteki rendőri akció, melynek során lebontották a tüntetők által emelt barikádokat és sátrakat, újabb lendületet adott a demonstrációnak, és „nagyon megrontotta a kapcsolatot a rendőrség és az állampolgárok között". Sajtóértesülések szerint a fókusz most ismét a kormányépületek körüli, fő demonstrációs helyszínre terelődött, ahol egyre többen gyülekeznek, ám erőszakról eddig nem érkeztek hírek.

Miután a diákok is beleegyeztek a tervbe, úgy néz ki, hogy kedden kezdődik meg az igazi dialógus a kormányzó és a tüntetők képviselői között. A demokráciapárti demonstrálók hetek óta követelik, hogy a 2017-es kormányzóválasztáson maguk dönthessenek a jelöltekről is, ám a Peking által kiötlött választási törvény értelmében a hongkongiak ugyan maguk választhatják meg kormányzójukat, ám a jelölteket Peking szűri meg. A tüntetők azonban nem akarnak ebbe belemenni, ugyanakkor Leung Csun-jing kormányzó is hajthatatlannak tűnik. Mint azt korábban többször is elmondta, a választási törvényen nem módosítanak.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.