Visszaeső terrorristák

Egyre több olyan volt fogoly harcol ismét az Egyesült Államok ellen, akit korábban szabadon engedtek a guantánamói börtöntáborból. A fogolytábor bezárása akár egy évig is elhúzódhat.

Egyre több olyan volt  fogoly harcol ismét az Egyesült Államok ellen,  akit korábban szabadon engedtek a guantánamói börtöntáborból – jelentette be minisztérium kedden. Decemberig vélhetően 61 ilyen személy tért vissza a terrorizmushoz azután, hogy kiszabadult - mondta Geoff Morrell Pentagon-szóvivő.

Morrell szerint korábban csak 37 egykori fogolyról vtudták, hogy újra beálltak az Amerika ellen harcoló terroristák közé. Barack Obama átmeneti stábja előző nap közölte, hogy a jövő kedden  hivatalba lépő új elnök már a beiktatása utáni első héten elrendeli a Kubában fekvő fogolytábor bezárását, ahol vádemelés nélkül terrorizmus gyanújával tartanak fogva embereket.

Obama az ABC televíziónak adott hétvégi interjújában arra a  kérdésre, hogy milyen gyorsan tudja majd bezáratni Guantánamót, úgy  felelt: „a folyamat több nehézséget rejtt, mint sokan gondolják”. Érve  szerint a táborban tartott személyek közül néhány nagyon veszélyes lehet, és meg kell találniuk az egyensúlyt e között és az ártatlanság vélelme között, de úgy, hogy  ne szabadulhassanak ki olyanok, akik kárt okozhatnának az Egyesült Államoknak.

A The New York Times keddi cikke szerint Guantánamo bezárása  akár egy évig is elhúzódhat. A lap Obama úgynevezett átmeneti stábjának egy névtelenséget kérő tagját idézte, aki szerint több  hónapra lesz szükség ahhoz, hogy a 248 rab egy részét más országokba szállítsák, és megbirkózzanak a jogi kihívásokkal. Mindenekelőtt arról kell dönteni, milyen keretek között indítsanak eljárást egyes gyanúsítottak ellen.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.