Visszaélés és pénzmosás a vád - törvénytelenül gyűjtöttek pénzt Basescu kampányára

Két hónapos hatósági felügyelet alá helyezte a román korrupcióellenes ügyészség (DNA) csütörtökön Ioana Basescu közjegyzőt - Traian Basescu volt államfő lányát - és Elena Udrea parlamenti képviselőt, volt turisztikai minisztert, akiket azzal gyanúsít, hogy törvénytelen eszközökkel gyűjtöttek pénzt 2009-ben az akkor tisztségben lévő államfő választási kampányára.
A DNA hivatali visszaélésre és pénzmosásra való felbujtással gyanúsítja Basescu nagyobbik lányát, illetve többrendbeli pénzmosással Elena Udreát. Az ügyben további négy gyanúsított ellen rendeltek el hatósági felügyeletet.

A vádhatóság szerint az államfő kampánystábjának tagjaként Udrea irányította a vállalkozóktól begyűjtött, fiktív szolgáltatásokra kifizetett illegális kampánypénzek mozgását, Ioana Basescu pedig befolyását felhasználva (Basescu újraválasztása után) egy állami cég vezérigazgatóját próbálta rávenni arra, hogy a "kampányadósságok" kifizetéséhez csaknem 100 ezer euróval járuljon hozzá.

Az ügyészek szerint a vállalatigazgató végül a kért összegnek csak negyedét utalta át az elnök lánya által megjelölt bankszámlára, amiből Ioana Basescu és akkori élettársa egy kubai kirándulásuk költségeit fedezték.

Elena Udrea - aki ellen több más ügyben indított már eljárást a DNA - ügyészségi kihallgatása után azt mondta: közeledik a választási kampány, úgyhogy "be kellett sározni Basescu nevét", akivel szerinte lehetséges miniszterelnök-jelöltként kell számolni a decemberi parlamenti választások után.

Traian Basescu, akinek második elnöki mandátuma 2014-ben ért véget, az általa alapított Népi Mozgalom Pártja élén tavaly ősszel tért vissza a román politikai életbe.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.