Vissza a Szvat völgyébe

Megkezdődött annak a kétmillió embernek a visszatelepítése Pakisztán északnyugati területén, akik a kormányzat és a tálibok között, a Szvat-völgyben zajlott harcok elől menekültek el az elmúlt három hónapban.

Hétfőn egyelőre 200 család indult el, kedden pedig 800 család térhet haza. Az otthontalanná vált emberek a harcok kezdete óta családtagoknál vagy a húsznál több sátortábor valamelyikében húzták meg magukat.

Egyelőre 200 család indult el, kedden pedig 800 család térhet haza
An internally displaced man carries his bags up a bus as he prepares to go home from the UNHCR (United Nations High Commission for Refugees) Jalozai camp, about 140 km (87 miles) northwest of Pakistan's capital Islamabad July 13, 2009. The Pakistani government on Monday began sending home about 2 million people displaced two months ago by the army's assault on Taliban militants in the Swat valley. REUTERS/Faisal Mahmood (PAKISTAN CONFLICT POLITICS SOCIETY) 2009-07-13,

A hazatelepülés önkéntes, körülbelül 380 ezer menekült már vissza is tért otthonába, a Szvat-völgybe és az attól délre fekvő Buner körzetbe. A menekültek helyzetének kezelése kényes belpolitikai kérdés, amelytől nagyban függ magának a tálibok elleni harcnak a támogatottsága is.

A pakisztáni hadsereg győzelmet emleget, mióta július 1-jén elfoglalta Sáh Dzeri várost, a tálibok utolsó menedékét is. A biztonsági erők április 26-án három északnyugati körzetben (Alsó-Dirben, Bunerben és Szvatban) indítottak offenzívát, hogy visszaszorítsák az előretörő tálibokat, akik márciusban már száz kilométerre megközelítették a fővárost, Iszlámábádot.

Ugyanakkor a hadművelet állandó kérdésévé vált: vajon a pakisztáni vezetés felismerte-e, hogy a tálibok létében fenyegetik a szekuláris államberendezkedést? Hadműveletek ugyanis korábban is folytak már a tálibok ellen az ország északnyugati határvidékén, de a hadsereg kivonulása után a tálib fegyveresek rendre visszatértek a területekre, megfélemlítették a lakosságot, elkergették a rendőröket.

Az, hogy a hadsereg megkezdte a lakosság visszatelepítését, sok bírálóban ismét azt a benyomást kelti: a pakisztáni csapatok elhamarkodottan cselekszenek.
A hadsereg most azonban ellenőrzése alatt tartja a főbb közlekedési útvonalakat, és ezúttal a térségben marad, hogy megakadályozza a tálibok viszszatérését. Egyes területeken továbbra is mindennaposak az összecsapások.

Jogvédők szerint a harcok során a tálibok gyakran emberi pajzsnak használták a civileket. De a szvat-völgyi harcok elől menekülő lakosok beszámolói szerint a pakisztáni hadsereg taktikája, az állandó bombázások is számos civil áldozatot szedtek a városokban és a falvakban.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.