Viselkedj, India!

Bollywoodi sztár tanítja jó modorra Delhi lakosságát, nehogy köpködésükkel rontsák az ország és a Nemzetközösségi Játékok hírnevét.

India vezetése sokáig azt hitte, hogy a Nemzetközösségi Játékok sikerére a legnagyobb veszélyt az jelenti, hogy Delhi lakosai nem tudnak rendesen viselkedni. Az utakon zsúfoltság van, a motoros riksák sofőrei durvák és nem tartják be az alapvető közlekedési szabályokat sem, ráadásul folyton dohányoznak, nem tudnak angolul, és nem gyakran hallani tőlük a "hölgyem" és "uram" szavakat. A turistákat átverik, és koldusok rohanják meg őket, amikor a piros lámpánál várakoznak.

A kormány ezért kampányt indított a delhiek nevelésére: illemkódexet adott ki, amelyben felhívja a figyelmet arra, hogy illetlen dolog a nyílt utcán köpködni vagy vizelni. Hogy biztosak legyenek a sikerben, óriásplakátokon is hirdették a jó modor fontosságát, és Bollywood egyik legnagyobb sztárját szerződtették arra, hogy rövid tévéreklámokban hívja fel a figyelmet a helyes viselkedésre. Aamir Khan megfogja a rablót, megakadályozza egy műemlék megrongálását és mélyen a kamerába nézve győzködi arról a 18 milliós város lakosait, hogy nekik is érdekük, ha udvariasak a turistákkal. Ők ugyanis nem csak pénzt hoznak, hanem az ország hírét viszik a nagyvilágba.

 

Ez a böngésző nem támogatja a flash videókat

A város vezetése azonban nem elégedett meg ennyivel: igyekszik kitiltani a koldusokat és hajléktalanokat Delhiből, hogy ne rontsák a városképet és ne zaklassák a vendégeket. Számos civil szervezet szólalt fel az ellen, hogy egyes sajtójelentések szerint sátortáborokban rejtik el a nemkívánatos személyeket. A Reuters kérdésére ezt a rendőrség tagadta.

Az 51 ország részvételével megrendezett Nemzetközösségi Játékok csak október 3-án kezdődnek, ám az már biztos: nem a delhi lakosok modora okozza majd a legnagyobb gondot. Az elmúlt héten bejárta a világsajtót, hogy a játékosok szállása nincs kész, ahol pedig befejezték a munkálatokat, ott olyan kosz uralkodott, hogy több csapat egy időre inkább hotelben szállt meg. A takarítás a legfrissebb hírek szerint talán szerda estére készen lesz. Egyelőre csak a korrupció miatt az égbe szökő költségek, az összeomlott gyaloghíd, a rossz minőségű épületek és a hozzá nem értő szervezők rongálták meg a játékok és India jó hírét - és nem a köpködő helyiek.

 

Ez a böngésző nem támogatja a flash videókat
Hulmánok a Nemzetközösségi játékok egyik színhelyénél. A majmokat bajkeverő fajtársaik elriasztására idomítják
Langur monkeys sit on a pavement near Major Dhyan Chand National Stadium, one of the venues for the Commonwealth Games, in New Delhi September 28, 2010. Langur monkeys are used in parts of New Delhi to scare away other monkeys who create a menace around the Commonwealth Games venues, a New Delhi Municipal Council (NDMC) official said on Monday. REUTERS/Parivartan Sharma (INDIA - Tags: SPORT ANIMALS SOCIETY ODDLY)
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.