Visegrádi követségek közös épületben?

Csehország is valószínűleg bezárja több nagykövetségét, és újabb költségkímélő együttműködési lehetőségekről tárgyal visegrádi partnereivel, illetve Ausztriával.

A Csehországot is erőteljesen sújtó pénzügyi válság miatt a Külügyminisztérium jövőre húsz százalékkal lesz kénytelen csökkenteni a kiadásait. Nyilvánvalóban bezárnak több nagykövetséget, csökkentik a külföldön szolgálatot teljesítő diplomaták létszámát, és mérlegelik azt is, hogy több helyen a visegrádi csoport országaival, illetve Ausztriával közösen fenntartott épületekben dolgozna több nagykövetség – adta hírül a legnépszerűbb cseh hírportál, az Aktualne.cz.

Megkeresésünkre Milan Repka, a prágai külügyminiszter kommunikációs igazgatója elmondta, hogy a szigorú takarékosságról felröppent értesülések igazak, bár pontos számokat csak a költségvetés elfogadása után tud majd mondani. – Megerősíthetem azt is, hogy Jan Kohout cseh külügyminiszter nemrég lezajlott budapesti és varsói tárgyalásain, miként korábban szlovák kollégájának is, felvetette a kölcsönösen előnyös és költségkímélő diplomáciai-konzuli szolgálat lehetőségét. Főleg azokban a harmadik országokban, ahol valamelyik parnerünknek vagy éppen Csehországnak nincs diplomáciai képviselete.

– Egyelőre szakértői szinten keressük az ilyesfajta együttműködés új, lehetséges formáit. Korainak tartom azt találgatni, milyen eredményre jutunk – tette hozzá Repka.

Listákat cserél a magyar külügy

A visegrádi négyek tavaszi, varsói találkozóján is szóba került, hogy bizonyos külképviseletek egy épületben működhetnének – mondta lapunknak Balázs Péter. A külügyminiszter a témáról legutóbbi találkozásukkor, július végén is tárgyalt cseh kollégájával, Jan Kohouttal. – Jelenleg listákat cserélünk arról, kit hol érdekelne az együttműködés – közölte Balázs. Hozzátette: a magyar külügyet elsősorban az érdekelné, ha olyan távoli helyeken nyithatna képviseletet, ahol most nincs jelen.

Ezek fenntartása drága, de ha két-három ország együttműködik, akkor már kifizetődő lehet. Balázs Péter szerint Kínában, a szárazföld belsejében Magyarország egyedül is mindenképpen nyit egy képviseletet. – Szeretném, ha az év végéig legalább egy-két döntés megszületne az együttműködés ügyében – hangsúlyozta a külügyminiszter.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.