Támogatókat kapott Orbán

A négy visegrádi ország az Európa Tanács soron következő ülésén határozottan ellenezni fogja a kötelező menekültkvóták elfogadását - jelentette ki Prágában a cseh kormányfő.

Bohuslav Sobotka közölte, hogy a közös magyar, lengyel, cseh és szlovák álláspontot a négy állam miniszterelnökeinek jövő pénteki, pozsonyi találkozóján véglegesítik.

"Az Európai Bizottság mindkét javaslata elfogadhatatlan számunkra. Nem támogatjuk azt az indítványt sem, hogy az uniós tagországok bizonyos kulcs szerint kötelezően 20 ezer menekültet, két éven belül pedig további 20 ezret fogadjanak be azok közül, akik jelenleg Olaszországban és Görögországban tartózkodnak. Ezek a javaslatok lényegesen eltérnek az Európa Tanácsnak az áprilisi rendkívüli ülésén elfogadott ajánlásától, amely önkéntes teherviseléssel számolt" - mutatott rá a cseh kormányfő.

Sobotka kifejtette azt is, hogy a visegrádi országok határozott meggyőződése szerint a menekült kérdés rendezésében fontos feladat hárul a jól működő schengeni rendszerre, amelyhez minden európai államnak közreműködése szükséges

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.