Vírusvideóval próbálják megállítani az ugandai gerillavezért

Az Invisible Children nevű aktivistaszervezet vírusvideó-kampánnyal akarja rávenni a döntéshozókat, hogy állítsák meg Joseph Kony ugandai gerillavezért. A videót eddig közel harmincmillióan nézték meg.

Közel harmincmillióan nézték meg azt a Kony2012 című YouTube-videót, amelyet az Invisible Children nevű amerikai aktivistaszervezet készített azért, hogy megpróbálják megállítani Joseph Kony ugandai gerillavezért. A diktátor Az Úr Ellenállási Hadserege nevű csapatával négy afrikai államban, Ugandában, a Kongói Demokratikus Köztársaságban, a Közép-afrikai Köztársaságban és Dél-Szudánban is terrorizálja a lakosokat. Ráadásul seregében elrabolt fiúgyerekek szolgálnak.

Az amerikai aktivistáknak az a céljuk, hogy Konyt a Nemzetközi Büntetőbíróság előtt vonják felelősségre emberiség elleni bűnökért. A csoport „ismertté” akarja tenni a vezért, elsősorban a Facebook-nemzedékben és a közösségi médiában bíznak, de megkerestek celebeket is, például Rihanna is kitwittelte a videót. Április 20-ára pedig egy világméretű plakátoló akciót szerveznek.

Páran azonban kritizálják az akció módját. Például azzal támadták az aktivistákat, hogy a kampány során összegyűjtött pénzt főleg a fizetések fedezésére, utazási költségre és filmkészítésre használták fel. A Foreign Affairsben is megjelent róluk egy cikk, eszerint a csoport céljainak elérése érdekében manipulálja a tényeket.

Barack Obama egyébként már tavaly októberben 100 katonából álló alakulatot küldött, hogy segítsenek Kony hadseregének felszámolásában, de a gerillavezért eddig nem sikerült megállítani.

Ez a böngésző nem támogatja a flash videókat
Make him famous! - ez az amerikai aktivisták akciójának mottója Kony gerillavezér ellen. A videót már 30 millióan látták
Leader of the Lord's Resistance Army Joseph Kony speaks to journalists after a meeting with U.N. humanitarian chief Jan Egeland at Ri-Kwamba in southern Sudan November 12, 2006. Egeland held a brief and heated jungle meeting with the elusive head of Uganda's Lord's Resistance Army on Sunday but failed to win immediately two of the concessions he was seeking. REUTERS/Stuart Price/Pool (SUDAN)
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.