Virágtenger Sydneyben

A sydneyi Martin Place decemberben zsúfolásig megtelik emberekkel, akik a téren felállított karácsonyfát fényképezik. Most azonban csak részvétnyilvánító tömegeket látni a környéken, akik újabb csokrokat helyeznek a virágtengerbe.

Az ausztrál nagyváros lakói még mindig nem ocsúdtak fel a hétfői kávéházi túszdráma okozta sokkból. A canberrai kormány is zavarodottnak tűnik, miközben egyre több a megválaszolatlan kérdés. „Miként lehetséges, hogy egy ilyen hosszú bűnlajstrommal rendelkező ember szabadon mozoghatott, anélkül, hogy megfigyelték volna?" – tette fel a kérdést Tony Abbott miniszterelnök.

Man Haron Monis nem volt ismeretlen a hatóságok előtt. A gyanú szerint az 50 éves, iráni származású férfi tavaly leszúrta, majd felgyújtotta a volt feleségét, az idén pedig több tucat nő vádolta meg szexuális bűncselekmények elkövetésével.

A két túsz és Monis életét követelő dráma sok részletét homály fedi, ami csak növeli az emberek félelemérzetét. A rendőrség az elkövetkező hetekben a szokásosnál is több járőrt vezényel az utcákra. „Rettegek. Szörnyű, hogy valaki csak úgy kitervelte és elkövette ezt az egészet" – nyilatkozta egy könnyeivel küszködő 49 éves férfi egy ausztrál hírportálnak.

A kontinensnyi országban élő muzulmánok diszkriminációtól tartanak. A közösségi médiában és a mindennapokban ugyanakkor sokan biztosították támogatásukról a közel félmilliós közösség tagjait. Egyikük Rachel Jacobs, aki a túszdráma idején egy helyi vonatjáraton utazott. A szerelvényben arra lett figyelmes, hogy egy muzulmán nő lopva leveszi a fejkendőjét. Miután leszállt a vonatról, a nyomába eredt. – Vegye csak vissza a kendőt! Majd én elkísérem egy darabon – biztosította támogatásáról a nőt Jacobs.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.