Virággal érkezett Helmut Kohlhoz Orbán Viktor

Privát látogatásra érkezett Orbán Viktor kedd délután az egykori német kancellár, Helmut Kohl rezidenciájára a Rajna-parti Ludwigshafenbe. Tekintettel a találkozó magánjellegére a sajtó és a nyilvánosság kizárása mellett szervezték az eseményt.

A vizitet a német szövetségi kormány csak jóváhagyta, de Kohl meghívásának eleget téve a magyar kormány szervezte meg. A német sajtó úgy véli, a magyar miniszterelnök és az egykori német szövetségi kancellár találkozása valójában Angela Merkel menekültpolitikája elleni „demonstráció”.

A találkozó után Orbán Viktor újságírói kérdésekre válaszolva azonban arra kérte a sajtót, hogy ne „rángassák bele”az egykori kancellárt semmilyen aktuálpolitikai ügybe, „ő magasan fölöttünk áll, mai aktív politikusok fölött”.

A látogatást Orbán azzal magyarázta, hogy a magyarok nevében kifejezte nagyrabecsülését Helmut Kohlnak mindazért, amit a magyarokért tett. A nyugdíjas politikust a magyar miniszterelnök a német-magyar barátság szimbólumának nevezte.

Reuters

A Frankfurter Allgemeine Zeitung előzetesen úgy írt erről az eseményről, mint tanár és tanítványa találkozásáról.

A lap emlékeztet rá, hogy Orbán legutóbb tavaly szeptemberben járt Németországban, amikor is Horst Seehofer bajor miniszterelnökkel találkozott, hogy egyeztessék migrációs válságkezelési politikájukat. A magyar miniszterelnök Angela Merkel kancellárral akkor nem futott össze, és most sem lesz ez másként – tudta meg a FAZ a kancelláriától.

Orbán látogatásáról a német közvélemény a Bild bulvárújság hasábjain értesült Kohl „önjelölt” unokájától, Kai Diekmann szerkesztőtől. Az, hogy Orbán az otthonában találkozik az egykori kancellárral, állítólag gyanakvó pletykák áradatát indította el a berlini kormányzati negyedben, ahol a magyar miniszterelnök találkozóit („Előbb Seehofer, most Kohl”) Angela Merkellel szembeni aljasságnak tartják.

Baloldali tüntetők is megjelentek az Orbán-Kohl találkozó helyszínén, és ezzel a felirattal üzentek Orbánnak: Verd ki a nacionalizmust a fejedből!
Kai Pfaffenbach / Reuters

Kohl irodája ugyanakkor tagadja, hogy a találkozó meghitt környezetben való szervezése mögött egyéb motiváció állna, mint a 86 éves exkancellár megromlott egészsége. A lap azt találgatja, hogy vajon Kohl feladta-e europolitikai alapelveit, amikor Orbán Viktort példaképnek állította, mint a kerítésépítőt, aki megálljt parancsol Brüsszelnek.

A FAZ emlékeztet rá, hogy Orbán és Kohl szimpatizálása nem új keletű, első találkozásuk nem diplomáciai esemény volt, nem mint két kormányfő találkoztak. Orbán még 1989-ben talált tanárára Helmut Kohlban, akihez az 1998-as országgyűlési választások előtt is gyakran fordult tanácsokért. A jó viszony a két politikus között mindvégig megmaradt, és ha Kohl sok barátot veszített is, Orbánt biztosan megtartotta.

A tekintélyes német lap okfejtése szerint egyre szűkül azoknak a jelentős német politikusoknak a köre, akik jó viszonyt ápolnak Orbán Viktorral. Ilyen kivétel például Elmar Brok, a CDU parlamenti képviselője, aki társelnöke a német-magyar fórumnak is, és ezért gyakran jár Budapesten. Brok állítólag egyike azon keveseknek, akik kifelé védik Orbánt, de ugyanakkor egyértelműen meg is mondják neki a véleményüket. Brok manapság úgy vélekedik Orbánról, hogy ő egy „erőpolitikus, aki feszegeti a határokat és szeret provokálni, de van benne vágy az intellektuális vitára”.

A keddi Orbán–Kohl-találkozóról Brok azt mondta: „Orbán sok mindent megtanulhatna Helmut Kohltól. Különösen azt, hogy Európa csak akkor gyarapodik, ha az államok méltányosan osztják el a terheket és ha a közösségi intézmények erősek”.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.