Vilmos herceg átadta a kínai elnöknek II. Erzsébet meghívását

A pekingi látogatáson tartózkodó Vilmos herceg személyesen nyújtotta át hétfőn II. Erzsébet brit királynő meghívását a kínai elnöknek - jelentette a kínai központi rádió.

A kínai Népi Gyűlés Házában lezajlott találkozón Hszi Csin-ping elnök közölte, nagy várakozással tekint idei nagy-britanniai útja elé. Hszi úgy értékelte, hogy a két ország közötti kapcsolatok "nagyon jók", "az átfogó stratégiai partnerség" gyorsan fejlődik.

A jelentés szerint a beszélgetés során a kultúra és a sport területén történő együttműködésről is szó esett, és Hszi, aki nagy futballrajongó, közölte, a kínaiak szívesen tanulnának a labdarúgásban hagyományosan erős angoloktól. Vilmos erre válaszában jelezte, örülne, ha több kínai játékost látna az angol labdarúgó bajnokság legfelsőbb osztályában, a Premier League-ben.

Cambridge hercege, aki vasárnap éjjel érkezett a kínai fővárosba, hétfőn fogyatékkal élő gyermekekkel és ifjúsági szervezetek képviselőivel is találkozik, majd Kína kereskedelmi, üzleti "fővárosába", Sanghajba utazik tovább, ahol mások mellett üzletemberek, vállalatvezetők százai várják. Kínai körútját a délnyugati Jünnan tartomány trópusi vidékén fejezi be, ahol egy vadelefántparkba is elviszik.

A 32 esztendős Vilmos herceg az első, aki a brit királyi családból 1986 óta Kínában jár. Akkor II. Erzsébet királynő a férjével, Fülöp herceggel és ötvenfős kíséretével Teng Hsziao-ping meghívására érkezett az országba.

A Hszinhua hírügynökség kommentárjában történelminek nevezte Vilmos vizitjét, amely - mint fogalmazott - ritka és fontos abból a szempontból is, hogy közelebb hozhatja számára Kínát, "a nagy ázsiai civilizációt".

Utazását megelőzően Vilmos herceg videoüzenetben üdvözölte a kínaiakat a holdújévi ünnepek alkalmából, jelezve, hogy látogatásához időzítve indítják útjára a Kreativitás nagy fesztiválja című, nagyszabású brit bemutatkozó rendezvényt, és kezdetét veszi a kínai-brit kulturális évad is. A kínai közösségi médiában nagy sikere volt azzal, hogy kínai nyelven kívánt boldog új évet és jó szerencsét a tévénézőknek.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.