Villanyszámla-égetéssel tiltakoztak

A több helyen a belvárosok életét is megbénító tiltakozók a kormány távozását és az áramszolgáltatók visszaállamosítását követelték Bulgáriában.

Bulgária húsznál több városában tízezrek tüntettek vasárnap a magas áramdíjak miatt: a több helyütt a belvárosok életét is megbénító tiltakozók a kormány távozását és az áramszolgáltatók visszaállamosítását követelték.

A tüntetők tojással, palackokkal és gyümölcsökkel dobálóztak, villanyszámlákat égettek, és öt városban rátámadtak az áramszolgáltatók telephelyeire. A dél-bulgáriai Dupnicánál több mint 2000 ember eltorlaszolta a Görögországba vezető autópályát.

Szófiában az elnöki hivatal előtt parkoló autóbusszal akadályozta meg a rendőrség, hogy a tüntetők elérjék az elnöki hivatalt. Néhányan köveket dobtak az épület felé.

Helyi médiajelentések szerint a tüntetők - közöttük nők és gyermekek - összecsaptak a rendőrökkel, amikor megpróbálták megközelíteni a Szófiát és Bulgária északnyugati részét ellátó CEZ cseh áramszolgáltató székházát.

Bulgária áramszolgáltatási piacán három cég osztozik: a CEZ, a szintén cseh Energo-Pro és az osztrák EVN.

A kormány közölte, hogy foglalkozni fog az emelkedő áramdíjakkal, de Szimeon Gyankov pénzügyminiszter kizárta, hogy ismét állami tulajdonba vennék az áramszolgáltatókat. - Erre nincs lehetőség, és nem hiszem, hogy egy európai uniós tagállam megengedhetné magának, hogy államosításról beszéljen - mondta.

A Bojko Boriszov vezette kormánypárt, a GERB népszerűsége a januári 23,8 százalékról 22,6 százalékra esett vissza februárban a reformok késlekedése, az alacsony jövedelmek és a korrupció elleni határozott intézkedések hiánya miatt.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.