Villámtüntetés Sepsiszentgyörgyön

Több tucatnyi fiatal jelent meg kedd délután Sepsiszentgyörgy központjában azon a villámgyülekezésen, amelynek résztvevői egy magyar intézményvezető leváltása ellen tiltakoztak. A román kormány olyan sürgősségi rendeletet fogadott el a múlt hónapban, amely megszüntette a kabinet hatáskörébe tartozó megyei intézmények élére kinevezett személyek köztisztviselői státusát, így ők most már tömegesen leválthatók.

fiatalok Tischler Ferencnek a Kovászna megyei ifjúsági- és sportigazgatóság éléről való eltávolítása ellen tiltakoztak így. A kormányon lévő szociáldemokrata és demokrata párt helyi székháza közelében rendezett megmozduláson több ifjúsági szervezet levelet intézett a román ifjúsági- és sportminiszterhez, akitől azt kérték, hogy az új igazgató kinevezésére kiírt versenyvizsgán vegyék figyelembe Tischler szakmai tudását.

A Szociáldemokrata Párt (PSD) és a Demokrata Liberális Párt (PD-L) alkotta román kormány olyan sürgősségi rendeletet fogadott el a múlt hónapban, amely megszüntette a kabinet hatáskörébe tartozó megyei intézmények élére kinevezett személyek köztisztviselői státusát, így ők most már tömegesen leválthatók. E rendelet alapján országszerte számos intézményvezetőt távolítottak el posztjukról, közöttük magyarokat is az erdélyi megyékben.

A kormánypártok arra hivatkoztak, hogy ugyan hivatalosan nem, de gyakorlatilag már az előző kormányok is politikai szempontok alapján nevezték ki a vezetőket a kormányzati megyei intézmények élére.

Markó Béla, az ellenzékben lévő Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) elnöke kedden bukaresti sajtótájékoztatóján közölte azt a legfrissebb statisztikát, mely szerint a 74 százalék magyar lakosságú Kovászna megyében a szóban forgó rendelet megszületéséig az intézményvezetők 45 százaléka volt magyar, az utóbbi leváltások következtében azonban arányuk 16 százalékra csökkent.

Szerinte elfogadhatatlan a kormány által választott irányvonal, hiszen ezeket a megyei intézményeket minél hamarabb át kellene utalni a megyei önkormányzatok hatáskörébe a decentralizáció folyamatának kiteljesítése érdekében. A politikus már korábban is felhívta a figyelmet arra, hogy szerinte ellentmondanak egymásnak a kormány intézkedései, hiszen egyrészt széleskörű decentralizációt hirdetett meg az Emil Boc román miniszterelnök vezette kabinet, másrészt pedig politikai alapon nevezik ki a megyei intézményvezetőket, ami Markó szerint éppen a központosítás erősítését jelenti.

Az RMDSZ elnöke közölte, hogy pénteken a Hargita megyei Csíkszeredában rendezik meg az első nagyszabású tiltakozást a kormány szóban forgó rendelete ellen. Tamás Sándor, a Kovászna megyei tanács elnöke jelezte, hogy Háromszékről is sokan utaznak majd a tiltakozó akcióra. Az RMDSZ vezetői korábban jelezték, hogy az európai fórumokon is felvetik a magyar intézményvezetők leváltását, vagyis azt, hogy a kormány nem tartja tiszteletben az etnikai arányokat.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.