Villámcsapás szakította félbe Orbánt Gödöllőn

Villámcsapás szakította félbe Orbán Viktor beszédét Gödöllőn, amitől olyan hiba keletkezett az elektromos rendszerben, hogy húsz perc alatt sem sikerült azt kijavítani. Az ebédszünet után a magyar miniszterelnök nem tért vissza, a Parlamentbe sietett, helyette valószínűleg Martonyi János tartja majd meg az Ázsia-Európa Találkozó (ASEM) Külügyminiszteri Értekezletének megnyitóbeszédet.

Az ASEM egy 15 éve működő informális fórum, mely a két kontinens közeledését hivatott elősegíteni. Minden második évben tartanak csúcstalálkozót az állam- és kormányfők részévtelével; a közbeeső években a külügyminiszterek találkoznak egymással. A kétnapos, hétfőn és kedden Gödöllőn megrendezett találkozón 49 ország képviselteti magát, közülük körülbelül 35 külügyminiszteri szinten. A téma a nem hagyományos kihívások lesznek: a klímaváltozás, a nukleáris energia, földrengések, de szó lesz majd a világ gazdasági és pénzügyi problémáiról is.

Az ASEM első napja az eső miatt már eleve nem indult jól: a Grassalkovich-kastély előtt, a vörös szőnyegen fogadta vendégeit Martonyi, ám a hirtelen a nyakukba szakadó záport miatt kénytelenek voltak bemenekülni a kastélyba, és ott folytatni.

Mire mindenki megérkezett, már olyan erősen ömlött az eső, hogy az ünnepélyes megnyitó helyszínéül szolgáló sátor teljesen át- és beázott, így onnan ki kellett „menekíteni” a közel ötven külügyminisztert és államtitkárt. Ők egy szűk folyosón voltak kénytelenek átvonulni a tanácskozás helyszínéül kijelölt Lovardába, ám itt hamar torlódás alakult ki: egészen testközelből ápolhatta diplomáciai kapcsolatait Európa és Ázsia.

Már-már úgy tűnt, fél óra késéssel elindul a program, Orbán Viktor elkezdte beszédét, ám csupán három percig volt övé a szó, ekkor minden elsötétült és elhallgatott. Az EU-elnökség tájékoztatása szerint villámcsapás okozta a technikai gondokat. Húsz perc múlva Bakos Piroska elnökségi szóvivő közölte: ebéd után folytatják a programot. Értesüléseink szerint Orbán a (nem sajtónyilvános) ebéd alatt elmondta beszédét.

Orbán a vihar által neki hagyott három percben elmondta: a világ jövőjének szempontjából kulcskérdés Európa és Ázsia együttműködése, és hogy a két kontinens milyen viszonyt tud kialakítani egymással. A magyar miniszterelnök szerint a világ az utóbbi években úgy átalakult, hogy abban „többé nem lehetnek sikeresek a magányos harcosok”, az elkövetkezendő évek a szövetségek keresésével fognak telni.- Európa és Ázsia együttműködése lehet az egyik kiindulópontja a gazdasági válság utáni világ megújulásának – mondta Orbán.  

Martonyi János, a rendezvény 'beugró' házigazdája az eget kémleli
Gödöllő
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.