Világrekord: száznegyvenkétmilliót fizettek ki egy festményért

Francis Bacon Lucian Freudról készült triptichonját hatpercnyi ádáz licitálás után csapták le a Christie's New York-i aukcióján.

Száznegyvenkétmillió dollár – az aukciók történetében új rekordot jelentő áron adtak el Francis Bacon egyik festményét a Christie's kedd esti New York-i aukcióján. Az 1969-es triptichont, amely a Három tanulmány Lucian Freudról címet viseli, Bacon egyik mesterművének tartják, az aukciósház bejelentése szerint hatpercnyi „ádáz licitálás” után csapták le. Átszámítva harmincegymilliárd forintos árával a Bacon-triptichon Edvard Munchtől A sikolyt utasította maga mögé: a norvég festő művét tavaly „csak” 119 millió dollárt adták el. Bacon triptichonjáért most heten szálltak versenybe; hogy végül kié lett, azt a Christie's nem hozta nyilvánosságra, csak annyit tudni róla, hogy telefonon licitált és a tizenötmillió dolláros jutalékkal együtt kell kicsengetnie a száznegyvenkétmilliót. A licit  nyolcvanmillió dollárról indult.

A Christie's mostani aukciója egy másik rekordot is döntött, ezután Jeff Koons az az élő művész, akinek az egyik alkotásáért aukción a legtöbbet fizettek ki A Felfújt kutya 58 millió dollárért kelt el. Cicciolina exférjének az elődje ebből a szempontból Gerhard Richter volt, akinek az egyik festményéért májusban 37 milliót adtak.

Ami Bacont illeti, a Dublinban született brit festő nem sokkal azután készítette el a triptichont a barátként és munkatársaként is ismert Freudról a londoni Royal College of Arton, hogy a műterme leégett. A két festő 1945-ben ismerkedett meg. Többször is modellt álltak egymásnak, egészen addig, amíg a 1970-es években a kapcsolatuk kihűlt.

Bacon 1909-ban született, és 82 évesen, 1992-ben halt meg. Autodidakta volt, 1950 körül alakította ki a védjegyeként ismert figurális stílust, amelynek fő motívuma a neutrális térben vagy geometrikus diagramban elhelyezett emberi vagy állati test. Nyers, „szétfestett” képeket készített: többségük az ismert brit művészettörténész és Picasso-életrajzíró John Richardson szerint Bacon homoszexuális szadomazochizmusáról árulkodik.

A százmillió dollár felett eladott műalkotások exkluzív klubjának eddig öt tagja van: Bacon triptichonja és Munch festménye mellett szerepel köztük Picassótól az Akt, zöld levelek és szoborportré, amelyért a Christe's egyik 2010-es árverésén 106,4 millió dollárt adtak, egy másik Picasso, a Fiú pipával – ezt 2004-ben 104,1 millióért vitték el – és Alberto Giacometti egyik szobra, a Sétáló férfi, amely 2010-ben 104,3 milliót ért valakinek.

A Három tanulmány Lucian Freudról a Christie's keddi aukcióján
New York, 2013. november 13. A Christie's aukciós ház által közreadott kép Francis Bacon ír származású brit festőművész (1909-1992) Three Studies of Lucian Freud című festményének 2013. november 12-i New York-i árveréséről. A Bacon barátját és művésztársát, Lucian Freudot ábrázoló triptichon 142,4 millió dollárért (31,7 milliárd forint) kelt el, és ezzel minden idők legdrágább, aukción eladott műalkotása lett. (MTI/AP/Christie's)
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.