Világos megállapodást szeretne kötni Gyurcsány Ferenc Ficóval

Világos megállapodást szeretne kötni a jövõre vonatkozóan Robert Fico szlovák kormányfõvel Gyurcsány Ferenc magyar miniszterelnök, aki a TV2 kereskedelmi televízió reggeli hírmûsorában beszélt a szombatra tervezett magyar-szlovák kormányfõi találkozóról.


Gyurcsány Ferenc ugyanakkor nyomatékosan hangsúlyozta azt is: "szeretné hinni", hogy a találkozóra Robert Fico el tudja vinni  a szlovák rendõrség jelentését a dunaszerdahelyi futballmérkõzésen  történtekrõl.

"Ezt a történetet le kell játszani" - fogalmazott. Hozzátette:  teljesen természetes elvárás az, hogy ha a magyar kormány arra kéri  a szlovák kormányt, vizsgálják ki, mi történt Dunaszerdahelyen,  akkor a szlovák fél megteszi ezt és választ ad a magyar félnek, hogy  ilyen vagy olyan eredményre jutott.

Gyurcsány Ferenc véleménye szerint a két kormánynak világos  megállapodást kell kötnie a jövõre vonatkozóan. Ebben - mint mondta  - azt kell rögzíteni, hogy muszáj nyugalomban, békében élni. Ebben a  nemzeti kisebbségeknek fontos összekötõ, és pozitív össze szerepük  van. További pontként fogalmazta meg a magyar miniszterelnök azt,  hogy a kér ország együttmûködik a fejlesztések területén, valamint  mindkét ország mindent megtesz annak érdekében, hogy ne a  szélsõségesek alakítsák a politikáját.
Hangsúlyozta: ez a megállapodás lehetne a közös kiindulópont.

A magyar és a szlovák miniszterelnök a tervek szerint szombaton  találkozik Komáromban, illetve szlovák területen, Révkomáromban. A  kormányfõi találkozóra azt követõen kerül sor, hogy súlyos  feszültség alakult ki a magyar-szlovák kapcsolatokban miután a  szlovákiai Dunaszerdahelyen november elsején a szlovák rohamrendõrök  rátámadtak a helyi csapat és a Slovan Bratislava mérkõzését figyelõ  magyar szurkolókra, akik között több száz Magyarországról érkezett  drukker is volt.

A találkozón történtek után Magyarországon több szlovákellenes  incidens történt: egyebek között a budapesti szlovák nagykövetség  épülete elõtt tartott tüntetésen elégették Szlovákia nemzeti  lobogóját, két szlovákok lakta pilisi településen pedig lemázolták a szlovák nyelvû helységfeliratot.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.