Világörökségi helyszínen harcolnak a szunniták

Legalább hat libanoni katona halt meg iszlamista fegyveresekkel való összecsapás során Triploban – jelentette a libanoni hadsereg. Ez a második napja, hogy a szunnita , feltehetőleg Iszlám Államhoz köthető harcosok ellen küzdenek a kormányerők.

Az összecsapások egy történelmi vásárcsarnokra is kiterjedtek, amit az Unesco a világörökség részének nyilvánított. A harcok idejére több tucatnyi civil, köztük számos nő és gyerek ragadt a csarnokban, ahol sok bolt megrongálódott - írja a BBC. A hadsereg jelentése szerint a milicisták körbe vették a csarnokot, többen közülük tűzpárbaj után megsebesültek. A harcok helyi idő szerint délután két óráig tartottak.

A legutóbbi harcok azután törtek ki, hogy a libanoni hadsereg megölt három milicistát és egy helyi vezetőt Tripoli északi felében pénteken. Fegyveresek válaszként egy katonai járőrt támadtak meg a város központjában, ezek után pedig visszavonultak a piacra, ahol szombat délután tovább folytak a harcok.

„ A hadsereg befejezte a hadműveletet, számos fegyverest letartóztatott és fegyvereket, lőszereket is lefoglalt, mások viszont elmenekültek, őket üldözzük." - áll a katonai közleményben.

A harcok a város más részére is kiterjedtek. Ezekben legalább egy civil meghalt , többen –köztük egy újságíró – megsebesültek.A szomszédos Szíriában zajló polgárháború kezdete óta Libanonban is megszaporodtak a szunniták és a síita alaviták közötti összetűzések. Míg előbbiek a szíriai lázadókat, utóbbiak Bassár el-Aszad szíriai elnök rezsimjét támogatják - írja a Híradó honlapja.

Az erőszakos cselekmények Tripoliban is gyakoribbá váltak, de ez volt az első eset, hogy harcok dúltak az óváros Basár részében.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.