Világhírű zsidó értelmiségit fordított vissza Izrael Ciszjordániából

A világhírű zsidó származású nyelvészprofesszor szerint az izraeli hatóságok több órás kihallgatás után azért nem engedték be Ciszjordániába, mert csak egy palesztin egyetemen tartott volna előadást.

Noam Chomsky a ciszjordániai Bir Zeit Egyetemen tartott volna előadást hétfőn az amerikai kül- és belpolitikáról, ám az izraeli hatóságok nem engedték be a palesztin területre. Félreértésként aposztrofálva az incidenst Sabine Hadad izraeli belügyminisztériumi szóvivő sietve bejelentette, már felvették a kapcsolatot a hadsereggel, hogy tisztázzák az ügyet. - Ha nekik nincs kifogásuk ellene, mi sem látjuk, miért ne léphetne be Ciszjordániába – mondta a tisztviselő, cáfolva, hogy Chomsky szerepelne egy Izraelből kitiltandó személyek nevét tartalmazó feketelistán.

A Háárec izraeli napilap úgy értesült, a közel-keleti előadókörúton tartózkodó világhírű nyelvészprofesszort és politikai gondolkodót azért fordították vissza Jordánia felé, mert azt hitték, Izraelbe is be akar lépni. Maga Chomsky viszont azt állítja, félreértésre semmi nem adhatott okot, miután több órás kihallgatáson kellett átesnie.

– Csak azt mondhatom, amit tőlük hallottam. Két fő kifogásuk volt. Az egyik, hogy a kormánynak nem tetszenek a politikai megnyilvánulásaim – bár ezzel szerintem a világ összes kormánya így áll. Másrészt viszont érezhető ingerültséggel vették tudomásul, hogy csak egy palesztin egyetemen szólalnék fel, az izraelieket pedig ezúttal kihagynám – mesélte a professzor Ammánból az Al-Dzsazíra arab hírtelevíziónak. Palesztin vendéglátója, Musztafa al-Barguti a Reuters brit hírügynökségnek azt mondta, Izrael „fasiszta módszerekkel” fojtja el a szólásszabadságot.

A 82 éves zsidó származású nyelvész az elmúlt évtizedekben többször is felszólalt a palesztin területek izraeli megszállása ellen. Egy New York Timesnak adott 2003-as interjúban ennek kapcsán kijelentette: – Elleneztem Izrael megalapítását, mint zsidó államét. Nem hiszem, hogy egy zsidó, keresztény vagy iszlám állam helyénvaló elképzelés lenne, így ellenezném egy „keresztény” Egyesült Államok életre hívását is. Amikor a riporter nekiszegezte, hogy apja elismert zsidó kutató volt, ő viszont néha úgy viselkedik, mint egy öngyűlölő zsidó, Chomsky így válaszolt: – Szégyen, hogy Izrael kritikusait antiszemitának vagy öngyűlölőnek állítják be. Ez groteszk. Amikor egy olasz bírálja hazája politikáját, csak ezért ő is öngyűlölőnek számít?

Hizbollah official Sheikh Nabil Kawook (L) speaks with academic and linguist Noam Chomsky (C) during Chomsky's visit to a former Israeli prison in al-Kiam village in south Lebanon near the border with Israel, May 13, 2006.  REUTERS/Jamal Saidi
Hizbollah official Sheikh Nabil Kawook (L) speaks with academic and linguist Noam Chomsky (C) during Chomsky's visit to a former Israeli prison in al-Kiam village in south Lebanon near the border with Israel, May 13, 2006. REUTERS/Jamal Saidi
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.