Világhírű szerzők írtak tiltakozó levelet Putyinnak

Több mint kétszáz író írta alá a PEN klub által megfogalmazott tiltakozó levelet Vlagyimir Putyin orosz elnöknek.

A Nobel-díjas Günter Grass, Elfriede Jelinek, Orham Pamuk, Salman Rushdie és társaik – magyar szerzőt nem találtunk az aláírók között – a homoszexualitást diszkrimináló jogszabályok ellen emelték fel szavukat.

„A homoszexualitás ’propagandáját’ tiltó és a vallásgyalázás büntetéséről szóló, nemrégiben elfogadott törvények különösen az írókat és az újságírókat érintik” – olvasható a levélben. „Nem nézhetjük némán, hogy a kollégáinkat, írókat és újságírókat némaságra kényszerítsenek vagy azért üldözzenek, mert kifejezik a gondolataikat”.

A brit Guardianben megjelentett nyílt levelet a legismertebb orosz írónő, Ludmilla Ulickaja is aláírta, aki arra panaszkodott, hogy az embereket Oroszországban egy bizonyos kulturális ideológiára kényszerítik, ami sok szempontból a szovjet idők propagandáját idézi. 

 

"Egy egészséges társadalomnak meg kell hallgatnia minden polgára független hangját" – írják, és rámutatnak: a világnak is szüksége van az orosz hangok sokféleségére. Az írók abban reménykednek, hogy a Szocsiba induló sportolók mellett Putyin elnök is elolvassa a levelet, és változtat a szigorú törvényeken.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.