Viharos gyorsasággal terjednek a lángok Kaliforniában

Jerry Brown, az amerikai szövetségi állam kormányzója vasárnap szükségállapotot Lake és Napa megyében az erdőtűz miatt. Több ezer embert evakuáltak.

„Elveszíteni mindent, amid csak volt nagyon ijesztő kilátás" - mondta Alexis Woodruff, aki családjával együtt Amador megyei házát kényszerült elhagyni a pusztító erdőtűz következtében. Az Amador és Calaveras megyét érintő tűz már 26 hektáron ég. Eddig 85 lakóház és 50 gazdasági épület vált a lángok martalékává, amelyek további 6150 otthont fenyegetnek. A Kaliforniát sújtó aszáéy miatt a tűz egyre gyorsabban terjed és egyre több házat veszélyeztet" - mondta el a CNN-nek Daniael Berlant tűzoltósági szóvivő vasárnap.

 

A lángok több ezer épületet fenyegetnek
A lángok több ezer épületet fenyegetnek
Noah Berger / Reuters

Ezrek menekültek el a hétvégén, amikor Cobb, Middletown, Harbin Hot Springs és Big Canyon Road vidékén elrendelték a kötelező evakuálást. Berlant beszámolója szerint ötezren maradtak áram nélkül. „Ahogy jöttünk kifelé, mindenütt csak tüzet láttunk. A házunk, a szomszédaink házai és a barátaink otthonai - minden lángokban áll. Ez szörnyű" - mondta el a CNN-nek a Cobb-ban élő Joyce Reim.

Egy nap alatt négy tűzoltó sebesült meg Lake megyében, körülbelül 115 mérfölre Sacramentótól. Őket egy Sacramento környéki, égésekre specializálódott központba szállították. „Valamennyien másodfokú égése sérüléseket szenvedtek, az állapotuk stabil" - mondta el , a tűzoltóság illetékese. Legalább ezer tűzoltó harcol a lángokkal a 200 négyzetméteren kezdődött tűzben, amely vasárnapra már 20 hektárnyi területre terjedt ki.

Egy nap alatt négy tűzoltó sebesült meg
Egy nap alatt négy tűzoltó sebesült meg
Noah Berger / Reuters

A szükségállapot elrendelése meggyorsítja a romok eltávolítását. A tűzben megsemmisült fontos dokumentumokat – például születési bizonyítványokat – díjmentesen pótolják.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.