Viharban is özönlenek a menekültek Európába

A hideg sem fogja teljesen megállítani a menekültek áradatát a görög–török határon, ám a tél beállta előtt még tovább fog erősödni a migránshullám. A tavasz pedig egy szakértő szerint iraki menedékkérők tömegeit hozhatja Európa számára.
Ebben az évben még egyetlen héten sem érkezett annyi menekült Törökországból Görögországba, mint most, jelentette a Nemzetközi Szervezet a Migrációért (IOM). Az időjárás egyre rosszabb, a vizek pedig emiatt egyre veszélyesebbek a két ország között, ám az elmúlt öt napban 48 ezer menekült és migráns kelt át a tengeren. Az IOM szerint a görög hatóságokat felkészületlenül érte az erősödő menekülthullám. Egyre több a haláleset is – október 19-e óta 18 migráns vesztette életét két balesetben.

Idén már több mint félmillió menedékkérő érkezett Görögországba tengeri úton. Egy, a Reuters hírügynökségnek nyilatkozó elemző szerint az elkeseredettség télen is arra fogja vinni az embereket, hogy megpróbáljanak átkelni a török partok és Leszbosz szigete között.

A rossz idő miatt viszont nagyon magas lesz a halálesetek száma. Heaven Crawley, a brit Coventry Egyetem migrációkutatója szerint a téli hideg beállta után is hasonlóan magas marad a migránsok száma, mert „nincs semmijük Törökországban, nincs státuszuk. Elszántak, hogy mennek, amikor tudnak” – mondta Crawley.

A határzárak és kerítések híre ráadásul már Törökországot is elérte, így nagyon sokan elindulnak, hogy elérjék Európát, amíg lehet. Az embercsempészek pedig máris elkezdték lejjebb vinni az áraikat, mert az egyre veszélyesebb, viharos vizeken nem kérhetik a régi árat. Szintén spórolni akarnak azok, akik éjjel indulnak útnak mostanában, ami viszont baleset esetén veszélyes, hiszen nem látják őket a mentőalakulatok.

Jövő tavasszal pedig újabb hatalmas menekülthullám érheti el Európát Crawley szerint. Nagy részük iraki lesz, mert ott hatalmas területeket foglalt el az Iszlám Állam nevű szélsőséges iszlamista terrorszervezet. Emiatt máris 3,5 millióan menekültek el otthonaikból, ám egyelőre még Irak határain belül vannak.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.