Vihar utáni csend

Elkezdődött a hatalmi harc a brit kormányfői posztért. A legesélyesebb, Boris Johnson emelkedett gondolatokat fogalmaz meg, viszont terve nincs, de a skót miniszterelnöknek van.

Nem lehet visszavonni az eredményt, Nagy-Britannia kilép az Euró­pai ­Unióból – jelentette be hazája parlamentjében David Cameron kormányfő. A népszavazás óta történtek fényében ez már inkább privát vélemény, mint hivatalos álláspont. A Brüsszel-párti konzervatív politikus ugyanis még pénteken bejelentette visszavonulását. A toryk szeptember 2-ig döntik el, ki követheti a miniszterelnöki poszton. A legnagyobb esélyesnek tartott Boris Johnson hétfőn egy újságcikkel jelentkezett, és igyekezett nyugtatni a kedélyeket. Részint a maradás mellett szavazók felé próbált nyitni, másrészt arról biztosította a briteket, hogy a kilépéssel nem változik a gazdasági keretfeltételeken kívül semmi. Az Independent megjegyezte, hogy amit vízióként leír, kísértetiesen hasonlít az EU-tagságra.

A britek meglepve tapasztalják, hogy a kilépés mellett kampányolóknak nem volt semmilyen tervük arra az esetre, ha nyernének. Sorra derülnek ki az EU-ellenes érvekről, hogy hazugságok. Tegnap bevallották, nem számolnak azzal, hogy kilépés esetén csökken az országra nehezedő migrációs nyomás, az eddig az uniónak átutalt pénzek hazai elköltéséről is letettek.

Az egyetlen konkrét tervet követő politikus Nicola Sturgeon skót miniszterelnök. Ő becsapott választói­nak szeretne igazságot ­szolgáltatni. Két éve a skótok abban a tudatban szavaztak a függetlenné válás ellen, hogy Londonból azt üzenték: megvétóznák a kiváló országrész uniós tagságát. És most az angolok szorítják ki őket akaratuk ellenére az EU-ból. Sturgeon ezért egy újabb skót függetlenségi népszavazást készít elő, és felvetette, hogy parlamentjük megvétózza Nagy-Britannia kilépését.

Brit alkotmányjogászok szerint ­erre a skótoknak önállóan nem lesz lehetőségük, de a többi országrész képviselőivel megtehetik ezt Londonban. A népszavazás ugyanis nem kötelező érvényű, és a kilépést egy törvényben kell megfogalmazni. Vagyis a brit képviselők még mindig megakadályozhatják azt. A görögök már üzentek is: 2015-ben Ciprasz kormányfő már tartott egy EU-ellenes ­referendumot, majd egyszerűen negligálta annak eredményét.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.