A rendőrök már várni fognak a betörésnél

Nyolcvanszázalékos találati pontosság. Dominik Balogh, a zürichi rendőrség irányító központjának vezetője mondja ezt a Precobs számítógépes programról, amelynek fejlesztésében és alkalmazásában a 47 éves, apai ágon magyar származású rendőrtiszt jelentős szerepet játszik.

Az angolul Pre-Crime Observation Systemnek hívott szoftver sokak szerint forradalmasíthatja a bűnüldözést, legalábbis azon bűncselekmények esetében, ahol bizonyos rendszerszerű ismétlődés mutatható ki.

Tom Cruise a Különvéleményben. A Precobs csak valószínűsít
Tom Cruise a Különvéleményben. A Precobs csak valószínűsít
Forrás: InterCom

– Csodáról szó sincs, a Precobs nem kristálygömb és nem látnok. A szoftver összegyűjti a legtöbb ismétlődő tendenciát mutató bűncselekmény, nevezetesen a betörések főbb jellemzőit. A helyszínt, az időpontot, a betörési módszert, a zsákmányt: ezeket elemzi, és az adatok alapján jelöli ki a potenciális veszélyzónákat – mondta lapunknak a különleges megbízatású rendőr törzsőrmester. Ha a Precobs bizonyos területre, általában négyszáz méteres sugarú körre riadót fúj, a központból több járőrt vagy civil ruhás nyomozót lehet a veszélyzónákba küldeni.

A Precobs gyökerei az 1990-es évekre nyúlnak vissza. Az Egyesült Államokban városi környezetben akkor kezdték el górcső alá vonni az ismétlődő tendenciákat mutató, így modellezhető bűncselekményfajtákat, elsősorban a betöréseket. Az angolul Predictive Policingnak hívott bűnmegelőzési eljárás is alapvetően adatok elemzésén alapul, több szövetségi államban, például Arizonában, Dél-Karolinában, Kaliforniában vagy Tennessee-ben alkalmazzák. A módszer Hollywoodot is megihlette, a Tom Cruise főszereplésével 2002-ben forgatott Különvélemény (Minority Report) című tudományos-fantasztikus thrillerben „prekogok” látják előre a gyilkosságokat.

– Bár léteznek elkövetési mintát mutató sorozatgyilkosságok, az emberölés olyan bűncselekmény, ahol nagyon sok az esetleges és szubjektív tényező. A Precobs alapvetően a szervezett formában, egyfajta modellt követő betörések kiszűrésére és valószínű megismétlődésének jelzésére alkalmas. Gyorsabbá teszi a munkánkat, időt nyerünk. Az idő a betöréseknél kulcsfontosságú tényező – hangoztatta Balogh.

A zürichi rendőrség – egy német szoftvercéggel közösen fejlesztett, 100 ezer svájci frankot kóstáló és egyetlen operátort igénylő – Precobsot 2013-ban novemberében kezdte el élesben tesztelni. A 2014-es bűnügyi statisztikák azt mutatják, hogy a 390 ezer lakosú Zürichben hét százalékkal, a svájci nagyváros veszélyzónáiban harminc százalékkal csökkentek a betörések. A közgazdaságtanból és kriminológiából diplomázott Balogh szerint a Precobs nem feltétlenül csak nagyvárosban működik, alkalmazzák Bázel környékén. Az európai rendőrkongresszusokon bemutatott rendszert tesztelik Münchenben, Kölnben és Hessen tartományban.

A magyarul csak néhány szót tudó, a Vas megyei Répcelakon élő rokonságánál meg-megforduló zürichi rendőrtiszt lehetségesnek mondja, hogy a Precobsot autó- vagy kerékpárlopások valószínűsítésére továbbfejlesztik. Nem tagadta, hogy a rendszert kezdetben nem fogadta kitörő lelkesedés, akadtak, akik gúnyolódtak rajta. A teljesítmény azonban a kétkedők többségét is meggyőzte, noha azzal Balogh tisztában van: a magas találati arány ellenére a Precobs sem mindenható, minden betörést nem tud megakadályozni. A megelőzésben azonban – hangsúlyozottan nem „különvéleményként” – segíthet.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.