Vigaszágon nemzetbiztonsági tanácsadó

Susan Rice amerikai ENSZ-nagykövetre gyors bukás után gyors felemelkedés vár.

Valószínűleg Barack Obama elnök mellett, nemzetbiztonsági tanácsadóként folytatja politikai karrierjét Susan Rice amerikai ENSZ-nagykövet – értesült a Washington Post. Rice eredetileg a külügyminiszteri széket célozta meg a második Obama-kormányban, és sokáig befutónak is számított a Hillary Clinton távozásával kiadó posztra, mígnem a szenátusi republikánusok jelezték, hogy nem adják áldásukat a kinevezésére a bengázi amerikai konzulátus elleni támadás után tett nyilatkozatai miatt. A Christopher Stevens nagykövet és három másik amerikai diplomata életét követelő akciót Rice először spontánnak nevezte, mondván, egy iszlámellenes film, a Muzulmánok ártatlansága vezérelte a feldühödött tömeget a konzulátus épülete ellen, és csak később minősítette terrortámadásnak, az al-Kaida és szövetségesei művének az ostromot. Hogy ezért miért az ENSZ-nagykövet Rice-nak kellett elvinnie a balhét a támadásról ellentmondásos jelentéseket közlő titkosszolgálatok főnökei helyett, az máig nem világos, de a megelőlegezett szenátusi republikánus vétó miatt Rice elállt a megméretéstől, és végül John Kerry lett Clinton utódja a State Department élén.

Amióta kiesett a külügyminiszterségért folytatott versenyből, egy-két interjútól eltekintve Rice nem jelent meg a nyilvánosság előtt. Ha a Washington Post értesülése helytálló, Rice a bukáshoz mérhetően gyors felemelkedésre számíthat. Egy fehér házi tisztségviselő a Washington Postnak arról beszélt, hogy „az elnök gondolkodását ismerve” messze az ENSZ-nagykövet első számú favorit nemzetbiztonsági tanácsadónak. Ehhez a kinevezéshez a Fehér Háznak nem kell szenátusi jóváhagyást kérnie; Rice azt a Tom Donilont váltja, aki pár hónap múlva távozik a tisztségből.

Az ENSZ-nagykövet bukás utáni nyilvános szerepléseinek egyike a Jon Stewart-féle Daily Show volt, amelyben maró gúnnyal beszélt saját magáról. A Demokrata Párton belül enyhén szólva nem mindenki rajong Rice-ért: Clintonnál azzal húzta ki a gyufát, hogy csatlakozott a kórushoz, amely az iraki háború támogatásáért bírálta a 2003-ban még New York állam szenátoraként ténykedő politikus asszonyt – az Atlantic szerint a háború támogatásáért párton belül Clinton nagyságrendekkel keményebb beszólásokat kapott, mint Rice, aki feltűnően jó viszonyt ápol néhány afrikai diktátorral –, és az sem volt éppen szimpatikus húzás, amikor egyszer egy vita hevében középső ujjal intett be az amerikai diplomácia nagyjának, a néhai Richard Holbrooke-nak.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.