Vietnami ügynökök épülnek be a cseh alvilágba

Rövidesen a vietnami titkosszolgálat magas rangú tisztjei érkeznek Csehországba, akik igyekeznek majd beépülni a főleg német határvidéken kábítószert árusító, illetve törvénytelenül gyártó szervezett bűnbandákba, ugyanis egyre több közöttük a délkelet-ázsiai országból származó személy.
Néhány hónapon belül aláírják azt a szerződést is, amely alapján a lebukott és törvényesen elítélt vietnami drogárusok börtönbüntetésüket az anyaországban kötelesek letölteni, egyúttal pedig végérvényesen kiutasítják őket Csehországból – erről állapodott meg hétfőn Prágában Milan Chovanec cseh belügyminiszter Nguyen Thai Binh vietnami tárcavezetővel.

Közös sajtóértekezletünkön a vendéglátó kifejtette, hogy különösen az elmúlt esztendőkben aggasztóan megnőtt hazájában az illegális drogkereskedelem, továbbá a pervitin és a marihuána törvénytelen előállítása, amelyben egyre nagyobb és agresszívebb szerepet töltenek be a vietnamiak. – Sajnos, sokáig tétlenkedtünk, ezért ma csupán a jéghegy csúcsát látjuk. Legfőbb ideje a bűnüldöző szerveink sokkal céltudatosabb és határozottabb fellépésének – szögezte le Milan Chovanec.

Csehországban a hivatalos adatok szerint mintegy hetvenezer állandó csehországi lakhellyek rendelkező – óvatos becslések szerint azonban legalább százezer – vietnami él. Sokan ideiglenes tartózkodási engedéllyel rendelkeznek, nem kevesen viszont illegálisan, a rokonoknál húzzák meg magukat. A kettős állampolgársággal rendelkezők többsége még a letűnt rezsimben, frissdiplomásként, illetve szakmunkásként telepedett le, a rendszerváltás után főleg a vállalkozók, kereskedők és ugyancsak egyetemeket végzett fiatalok követték őket. Tavaly hivatalosan is csehországi kisebbséggé ismerték el a közösségüket.

Nguen Trung Ha, a Csehországi Vietnamiak Szövetségének szóvivője lapunk megkeresésére úgy vélekedett, hogy honfitársainak többsége tisztességes munkával keresi a kenyerét, a második generáció pedig már egyre inkább hazájának tartja Csehországot.

– Mint minden közösségben, közöttünk is akadtak törvénysértők, akik áruhamisítás és adócsalás miatt buktak le. Az utóbbi időben azonban valóban viszonylag sok hazámfia adta fejét főleg a pervitin busás hasznot ígérő, illegális gyártására, amit aztán szervezett bűnbandák főleg a cseh-német határvidék szórakozóhelyein, játéktermeiben és más helyeken árusítottak. Remélem, a kormányközi egyezmények hatására sikerül visszaszorítani és leleplezni őket – nyilatkozta lapunknak a szóvivő.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.