Videóra vették a hajléktalan férfi megölését

A Los Angeles-i rendőrök a járókelők szeme láttára lőttek le egy hajléktalan férfit vasárnap.

A Los Angeles-i rendőröket vasárnap rablás miatt hívták a hírhedten lepusztult városrészbe, a Skid Row-ra, ahol több ezer hajléktalan él az utcán - írja a rendőrségi szóvivőre, Barry Montgomeryre hivatkozva a BBC.

A szóvivő nem mondta el, hány járőr vett részt az intézkedésben, annyit közölt csupán, hogy egyikük sem sérült meg. A hajléktalan férfi személyazonosságáról szintén nem közölt információkat.

A The Guardian úgy tudja, a rendőrök áldozata az Africa néven ismert hajléktalan, aki egy nővel együtt összetűzésbe került a rendőrökkel. Az egyik járókelő felvette a történteket. A videón látni lehet, hogy a rendőrök megragadják, majd leteperik a férfit, a nő pedig felkapja az egyikük által elejtett gumibotot, mire ketten elkapják és megbilincselik. Africát először sokkolóval próbálják ártalmatlanná tenni, majd az egyik járőr azt kiabálja: „Dobja el a fegyvert! Dobja el a fegyvert!”, aztán lövések dördülnek.  

„Egyszerűen lelőtték azt az embert” - mondja az egyik szemtanú levegő után kapkodva, miközben hallani, hogy többen sikoltoznak. Arról, hogy pontosan mi történt, ellentmondásosak a beszámolók. A 29 éves Dennis Horne szerint Africa épp valakivel vitatkozott a sátrában, amikor megérkeztek a rendőrök. Amikor felszólították, hogy jöjjön elő, ő pedig ügyet sem vetett rájuk, a járőrök erőszakkal kihúzták a sátorból, majd leteperték a földre, ám Africa továbbra sem működött együtt velük.

Egy másik járókelő, aki jelen volt az incidenskor, azt mondta, Africa a járdán feküdt, amikor kiértek a rendőrök és azt kiabálták: „Le a földre! Le a földre!” Amikor a hajléktalan férfi felállt és ellenállt a felszólításnak, a járőrök erőszakot alkalmaztak.

Egy harmadik szemtanú beszámolója szerint a férfi ütlegelte és rugdosta a kiérkező járőröket, és megszerezte egyikük fegyverét is a dulakodás során.

A rendőrségi szóvivő azt ígérte, alaposan kivizsgálják az ügyet, és próbálják mielőbb kideríteni, pontosan mi történt.

A Los Angeles-i jogszabályok szerint a hajléktalanok este 9 órától reggel 6-ig alhatnak az utcán, ám napközben el kell tüntetniük holmijaikat.

 

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.