Videókat cenzúráztak a YouTube-on

A Google több száz, terrorizmust hirdető videót tüntetett el a YouTube-ról. A cég több ország panaszait is jogosnak találta, habár olyan nyugati államok is kértek cenzúrát, akiktől nem is várták volna.

A Google több mint hatszáz, terrorizmust hirdető videót tüntetett el a YouTube-ról a nagy-britanniai rendőrfőnökök egyesületének (ACPO) panaszára. Nem a britek az egyedüliek, akik ilyen kívánsággal fordultak a Google-hoz, szinte minden országból érkeznek hivatalos kérések a céghez.

A hír a Google legújabb jelentésében szerepel, amelyben a cég felsorolja, a különböző hatóságok milyen videók eltüntetését kérték. A cég azonban csak különleges esetekben távolít el videókat a YouTube-ról, nem tejesít minden, állami szervtől érkező kérést. A kanadai útlevélhivatalt például elutasították. Ők egy olyan felvétel elutasítását kérték, amelyen egy kanadai állampolgár ráürít az útlevelére, majd lehúzza a WC-n. A Google a pakisztáni Információs Technológia Minisztérium kérésére szintén nem volt hajlandó törölni hat olyan videót, amelyeken a pakisztáni hadsereget és magas rangú katonatiszteket figuráznak ki.

Ezekkel szemben viszont a Google több száz esetben úgy döntött, intézkedik. Például blokkolt több mint száz olyan thaiföldi videót, amelyen a monarchiát sértegették, ez ugyanis ott bűncselekménynek számít. Betiltottak egy Törökországban feltöltött videót is, amely gyűlöletbeszédet tartalmaz, és blokkoltak négy olyan YouTube-csatornát, amelyek fenyegető tartalmú videókat posztoltak, utóbbiakat több amerikai jogi iroda is feljelentette.

A Google összesen 461 bírósági határozatot kapott, ezek 68 százalékának tettek eleget, és 546 informális kérést is kaptak, ennek több mint 43 százalékát teljesítették. Dorothy Chou, a cég egyik elemzője szerint nagy gondban voltak, ugyanis egy csomó olyan kérés érkezett hozzájuk, amelyek valamilyen módon a politikához kapcsolódtak. – Nemcsak arról van szó, hogy veszélyben van a szólásszabadság, hanem arról, hogy egy csomó olyan országtól kaptunk ilyen kéréseket, ahonnan nem is számítottunk rá, például nyugati demokráciákból – mondta Chou, aki felidézte a spanyolokat, akik azt kérték, tüntessenek el 270 olyan keresési eredményt, amelyek közéleti személyiségeket, polgármestereket, ügyészeket említő blogokhoz és újságcikkekhez vezetnek. Lengyelországban pedig a Vállalkozásfejlesztési Ügynökség kérte, hogy a Google tegye elérhetetlenné azokat a linkeket, amelyek az ügynökséget kritizáló honlaphoz visznek.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.