Videojáték buzdít az író kivégzésére

Huszonhárom évvel ezelőtt Ruhollah Khomeini ajatollah, most pedig egy iráni videojáték célpontjává vált Salman Rushdie indiai származású író. A játék fejlesztői szerint fontos, hogy a fiatalok is megismerjék az iráni iszlám forradalom vezetőjének fatváját.

–Úgy éreztük, meg kell ismertetnünk a harmadik és a negyedik generációval is a Salman Rushdie ellen kibocsátott fatvát –mondta a Diákok Iszlamista Szövetségének egyik tagja a „Salman Rushdie feszültséggel teli élete és ítéletének végrehajtása” című játékról. A kormány által is támogatott, fejlesztésért felelős diákszövetség már bejelentette, túl vannak a gyártási folyamat kezdeti szakaszán.

Salman Rushdie-nak egyszerre öt könyve jelent meg
Salman Rushdie-nak egyszerre öt könyve jelent meg

A hír a Teheránban megrendezett második Nemzetközi Videojáték Expóján röppent fel. Három évvel ezelőtt a diákszövetség és a nemzeti videojáték alapítvány már felkérte a diákokat, hogy küldjenek forgatókönyvet a játékhoz. A három legjobbat megkapták a fejlesztők, akkor viszont nem indult be a programozás. Ahmad Khalili, a szövetség elnöke viszont most azt mondta a Fars hírügynökségnek, már megkezdték a játék gyártását. –Annak idején az alapvető gondolatokkal és ötletekkel nem volt gondunk. Mikor a gyártásra került a sor, akkor úgy döntöttünk, várunk még vele.

Ugyan arról nem sokat tudni, hogy miről is szól pontosan a játék, a címéből arra lehet következtetni, Khomeini ajatollah fatváját kell végrehajtani a játékosoknak, azaz meg kell ölniük Rushdie-t. A vallási vezető 1989-ben bocsátott ki fatvát Rushdie ellen, blaszfémnek tartotta ugyanis az író Sátáni versek című könyvét. A szerzőnek bujkálnia kellett, és rendőrök vigyáztak rá. Az ajatollah véleménye nagy nemzetközi felháborodást keltett, és az iráni – brit diplomáciai kapcsolatokon is rajta hagyta a nyomát. Az éjfél gyermekei című könyvét egyébként az iráni kormány nagyra értékelte, és annak idején az év könyvévé választották.

Az iráni hatóságok az utóbbi időben többször panaszkodtak, hogy ellenfeleik kulturális háborút folytatnak ellenük, illegális tévéadásokat, nyugati regényeket, frizurákat és ruhákat, valamint hollywoodi filmeket és videojátékokat használnak fegyverként. Irán ezért megpróbálta felvenni a harcot a virtuális térben is.

A videojátékok is ezt a célt szolgálják, és az utóbbi időben megszaporodott a számuk. Habár már korábban is a piacra dobtak politikai vonatkozású játékokat. 2007-ben például forgalmazni kezdték a "Különleges küldetés 85" című játékot. A történet egy nukleáris kísérletekkel foglalkozó tudós házaspárról szól, akiket elrabolnak az amerikaiak, amikor zarándokútjuk során Irakba érkeznek.

A héten az iráni média többször is beszámolt a hadsereg első videojátékáról, amelynek az iráni tengeri haderő a főszereplője. A játék szerint az iráni egységek erőteljesen jelen vannak a nemzetközi vizeken, és bátran felveszik a harcot a kalózok ellen. A "Hősök kora" című játékot is nemrég kezdték árusítani, ez a Shahnameh tizedik századi eposzon alapul. Egy másik játék pedig a címe alapján a Németországban élő rappert, Shahin Najafit célozza, aki ellen szintén fatvát bocsátottak ki dalszövegei miatt.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.