Vidám polgári engedetlenség Törökországban

Mosolygó török nők képei árasztották el a közösségi oldalakat, pedig valójában semmi okuk a vidámságra.
Neelie Kroes EU-biztos is támogatja a török nőket. Fotó: Twitter

A török miniszterelnök-helyettes hétfői beszédében éles hangú kirohanást intézett a nyilvánosság előtt nevető nők ellen. Bülent Arinc először a női mosolyt tette felelőssé az ország erkölcsi hanyatlásáért, majd nem kímélte a tévésorozatokat sem, amelyek szerinte arra bátorítják a tinédzsereket, hogy szexfüggőkké váljanak.

A politikus a nők telefonálási szokásait is kritizálta. Elmondta, hogy teljesen felesleges dolgokról beszélgetnek: „recepteket cserélnek egymással, miközben mobiltelefonon beszélnek. Mi újság veled? Mi történt Ayse lányával? Mikor lesz az esküvő? Miért nem beszélik meg ezeket személyesen?" vetette fel.

A reakció nem váratott magára sokáig, nevető török nők képei lepték el az internetet. Cikkünk írásakor már 300 000 találatot jelez a Twitter a török „nevetés", „nevető ellenállás" és „női ellenállás" kifejezésekre. Sokak szerint a kormánynak nem a nevetés, hanem a szexuális és a családon belüli erőszak, valamint a kiskorú lányok férjhez kényszerítése ellen kellene inkább fellépnie.

Az első képek egyikét Ece Temelkuran írónő töltötte fel a Twitterre, és erre bátorította nőtársait is. A közel egymillió követővel bíró, politikai elemzőként is aktív nő szerint végtelenül sértő és konzervatív kijelentést tett Arinc. „Az egész idővonalam megtelt nevető nőkkel, és ez különlegesen gyönyörű dolog" – nyilatkozta a BBC-nek.

Hasonlóan vélekedett a 23 éves Hazal Naz Besleyici is: „Szabad vagyok, és az, hogy nevetek-e vagy sem, az csakis az én döntésem. Nem avatkozhat bele senki az életembe."

Számos férfi is csatlakozott a mozgalomhoz. „Ó Istenem, ugye ez csak egy vicc" – írta a Twitteren Fatih Portakal, a népszerű tévébemondó, majd így folytatta: „Ha a nők nem nevethetnek mások előtt, akkor a férfiak se sírhassanak nyilvánosan" – utalt ezzel arra, hogy a miniszterelnök-helyettes hajlamos a meghatottságtól sírva fakadni, amikor főnöke, Recep Tayyip Erdogan miniszterelnök beszédeit hallgatja.

Erdogan egyébként hasonló reakcióhullámmal találta szembe magát két évvel ezelőtt, amikor kijelentette, hogy az abortusz gyilkosság. Akkor a nők a hasukról készített képekkel tiltakoztak, mondván: „Az én testem, az én döntésem."

Az elnökválasztás miatt feszült a légkör

 

Fotó: Twitter

A dolog azért jelentős, mert Törökország választás előtt áll, amelynek első fordulója augusztus 10-én lesz. A köztársasági elnöki posztra pályázó iszlamista-populista miniszterelnök kihívói nem is mulasztották el kihasználni a tiltakozás keltette médiavisszhangot.

Erdogan egyik ellenlábasa, Ekmeleddin Ihsanoglu szerint Törökországnak mindennél jobban szüksége van csakúgy a nők, mint mindenki hangos nevetésére. Cetin Elmas, a nacionalista MHP tanácsadója kijelentette: „Arinc erkölcsi összeomlással vádolja Törökországot, de az ő pártja kormányoz immár 12 éve." Pervin Buldan, a Demokratikus Társadalom Pártjának képviselőnője is csatlakozott a mozgalomhoz, mondván: „Ezentúl Arinc minden megnyilatkozására nevetéssel reagálunk."

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.