Victor Ponta román miniszterelnök indul az államelnöki posztért

Ponta  a DC News hírportálnak adott csütörtöki interjúban elmondta, hogy pártjában már bejelentette ezt a szándékát a hét elején. Victor Ponta, a román Szociáldemokrata Párt (PSD) elnöke. A párt vezetőségének formai szempontból még jóvá kell hagynia, hogy ki lesz az államelnök-jelöltje. A román média szerint azonban már biztosnak tekinthető, hogy Ponta fog versenybe szállni a novemberi választásokon, hiszen a PSD vezetői is őt kérték fel erre a tisztségre.

Eközben Traian Basescu román államfő "aljas kompromisszumnak" nevezte azt, hogy korábbi pártja, a Demokrata Liberális Párt (PDL) azzal a Nemzeti Liberális Párttal (PNL) készül egyesülni, amely két éve - a jogállamiságot szerinte sértő intézkedésekkel - megpróbálta eltávolítani őt a hatalomból.

A hivatalából decemberben távozó Basescu védnökségével alakult Népi Mozgalom Párt (PMP) az államfő felfüggesztésének második évfordulója alkalmából kerekasztalt rendezett csütörtökön a román parlamentben "Demokrácia és jogállamiság Romániában" címmel.
A jobboldali elnök első ízben kommentálta a PNL és PDL összeolvadási tervét. A két nagyobb ellenzéki párt azt reméli, hogy így esélyes jelöltet indíthat a novemberi elnökválasztáson a kormányzó szociáldemokratákkal szemben, de a jobboldali összefogásba nem hívták meg a PMP-t, amely a voksok hat százalékát szerezte meg a májusi európai parlamenti választáson.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.