VI. Fülöp katalán és baszk tudását is elővette

Éljen a király, éljen Spanyolország! – ezzel a felkiáltással fogadták a spanyol parlamentben VI. Fülöp eskütételét. Az egymondatos esküt – amelyben az alkotmány, a társadalom demokratikus jogainak illetve az autonóm tartományokra épülő rendszer tiszteletben tartását ígérte – érezhetően megilletődően mondta végig az új, 46 éves urtaljkodó. A spanyol főváros nemzeti színű zászlókba öltözött, a republikánus tüntetéseket még időben betiltották.
A koronát és a jogart csak díszletként használták, az új király egyiket sem vette kezébe
A koronát és a jogart csak díszletként használták, az új király egyiket sem vette kezébe
Juan Medina / Reuters

I. János Károly tegnap írta alá a lemondási nyilatkozatát, azóta mindenki azt várt, ahogy az új király vajon milyen célokat fogalmaz meg élete első királyi beszédében? A kongresszus épületében a teljes spanyol politikai elit felsorakozott – egymás mellett ültek a korábbi miniszerelnökök, a szocialista Felipe González és José Luis Rodriguez Zapatero valamint a konzervatív José María Aznar. A királyi családból azonban csak az anyakirályné, Zsófia, és nagyobbik lánya, Elena volt jelen, a kisebbik férje pénzügyi machinációi miatt nem vehet részt a hivatalos rendezvényeken.

A jelenlegi miniszterelnök, Mariano Rajoy a gardedám szerepet is betöltötte: az ülésterembe bevonuló kis hercegnők, a 8 évesen trónörökéssé vált Leonor és huga, a hétvéves Zsófia mögött ő zárta a sort. A kislányok életük második hivatalos programját teljesítették, kifogástalan komolysággal.  

Az gyorsan kiderült, hogy az új király szónoki erényei egyelőre elmaradnak apja lehengerlő stílusa mögött. Az itt-ott megakadó, érezhetően megilletődött hangon elmondott  beszédben a várakozásokkal megegyezően új kezdetet, egy megújult monarchiát ígért, amely érti az idők szavát. Egy olyan monarchiát, amely nyitott az állampolgárok felé, amely részt vesz az ország sikereiben, de osztozik a kudarcokban is – utalt többek között azokra a kritikákra, amelyek szerint a monarchia túl sok pénzébe kerül a spanyoloknak, illetve, hogy az előző király a gazdasági válság legnehezebb időszakában ruccant ki Botswanába elefántvadászatra. Fülöp azt ígérte, ő erkölcsi mérce lesz.

Az új király parádézik Madridban
Az új király parádézik Madridban
Gonzalo Fuentes / Reuters

A Spanyolországot sújtó gazdasági válsággal kapcsolatban szolidaritást kért a társadalom legsérülékenyebb, a válságot legjobban megsínylő csoportjainak, kérte, ez legyen prioritás az állam számára is. Ugyanakkor hangoztatta: ő egy alkotmányos király, a feladatai az odafigyelés, a tanácsadás és a hidak építése.

Hosszan beszélt a békés együttélés fontosságáról. Ez az előző generációk fontos öröksége, nekik pedig át kell adniuk a fiataloknak. – De ne a múltba nézzünk, hanem a jövőbe – kérte az egybegyűlteket. Ami az ország egységét illeti, a várakozásoknak megfelelően ezen a területen is közvetítést ígért: ő a spanyol egységre esküdött fel, de az egység nem egyenlő az egyformasággal. A különbözőség csak erősíti az országot – buzdította maradásra a kifelé kacsingató katalánokat.

"Ebbe a nagy és erős országban mindannyian elférünk", mondt, majd még hozzátette: ő nagyon büszke erre az országra, és azt szeretné, ha majd az ország is büszke lehetne rá.

Végül spanyol, katalán, baszk és galíciai nyelven is köszönetet mondott a hallgatóságnak. Mindez nem hatotta meg a katalán és a baszk tartományi vezetőt: egyikük sem tapsolta meg VI. Fülöp beszédét.  

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.