Vezetés közben menesztették a német agrárminisztert

Koalíciós válságot robbanthat ki Németországban Hans-Peter Friedrich (CSU) agrárminiszter pénteki lemondása.

Friedrich az előző Merkel-kormány belügyminisztereként hivatali titkot fecsegett ki, amikor figyelmeztette Sigmar Gabriel SPD-elnököt, hogy Sebastian Edathy szocdem képviselő ellen nemzetközi nyomozás zajlik gyermekpornográfia gyanújával.

Friedrich állítólag péntek délután már úton volt Berlinből Münchenbe, amikor utolérte Angela Merkel telefonja, aki gyakorlatilag megvonta tőle a bizalmat. Erre visszafordult, és már az autóban megírta a lemondó nyilatkozatát.

Ám az ügy ezzel nem záródott le. Horst Seehofer, a bajor CSU elnöke szombaton ultimátumot intézett Gabriel SPD-elnökhöz, hogy tisztázza a viselkedését. Több szocdem politikus is követelte Friedrich távozását, holott ő valójában csak "jót akart" az SPD-nek, figyelmeztetésével el akarta kerülni, hogy Sebastian Edathyt magasabb állami posztra jelöljék a nagykoalíció megalakulása után.

Egyelőre nem tudni, hogy Gabriel kinek adta tovább az információkat. Thomas Oppermann, az SPD frakcióvezetője biztosan tudott róla, és Steinmeier külügyminiszter is a beavatottak között volt. Oppermann tájékoztatta a nyilvánosságot arról, hogy Friedrichtől kapták a figyelmeztetést, de állította, az információt bizalmasan kezelték.

Az Edathy-ügyben nyomozó hannoveri ügyészség viszont azt gyanítja, hogy valaki figyelmeztette a gyanúba fogott képviselőt, mire az eltüntette a bizonyítékokat. Nincs kizárva, hogy az SPD-vezetés ellen is vizsgálat indulhat.

Seehofer CSU-elnök ultimátuma feszült helyzetet teremt a még csak két hónapja kormányzó koalíción belül. A kérdésről és a bizalom helyreállításáról a három koalíciós párt vezetőjének - Merkelnek, Gabrielnek és Seehofernek - külön is kellene tárgyalnia, vélekedett a CSU elnöke a párt szombati rendezvényén.

Hans-Peter Friedrich távozóban
Hans-Peter Friedrich távozóban
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.