Vezérükért tüntettek a törökországi kurdok

Összetűzésekbe torkolló tüntetések zajlottak Törökország délkeleti részén Abdullah Öcalan kurd lázadóvezér elfogásának tizedik évfordulóján. A szeparatista vezető az tébollyal küzd a Márvány-tengeren lévő Imrali börtönszigeten, ahol ő az egyedüli fogoly.

Hétfői török sajtójelentések szerint a Kurdisztáni Munkáspárt (PKK) nevű betiltott szakadár szervezet vezetője mellett  tartott vasárnapi demonstrációkban legalább huszonöten megsérültek, több tucat embert letartóztatottak. A főként kurdok lakta  Diyarbakir tartomány azonos nevű fővárosában könnygázzal és  vízágyúkkal oszlattak fel egy engedély nélkül tartott tüntetést,  amelyen közel ötezren vettek részt.

Öcalant 1999. február 15-én fogták el a török titkosszolgálat  emberei Kenyában. Még ugyanabban az évben Törökországban bíróság elé  állították, de halálos ítéletét 2002-ben nemzetközi nyomásra  életfogytig tartó börtönbüntetésre változtatták.

Szombaton több ezer kurd tüntetett Strasbourgban az Emberi Jogok Európai Bírósága székhelyén, követelve Öcalan szabadon bocsátását. A Németországból, Svájcból és Belgiumból családosan érkezett tüntetők létszámát a rendőrség 10 ezerre, ők maguk 20 ezerre becsülték. Öcalan letartóztatása óta a kurd emigráció minden évben tiltakozó nagygyűlést tart Strasbourgban.

Az Emberi Jogok Európai Bírósága 2005 májusában új eljárást javasolt, mert úgy ítélte meg, hogy az 1999-es per igazságtalan volt. A kurd vezető az egyetlen fogoly a Márvány-tengeren lévő Imrali börtönszigeten. Az Európa Tanács kínzásellenes bizottsága tavaly egy helyszíni látogatás után úgy ítélte meg, hogy Öcalan elszigeteltségének véget kell vetni, hogy megőrizhesse mentális egészségét.

A PKK, amelyet az Európai Unió és az Egyesült Államok is  terrorista szervezetnek tekint, 1984-ben indította el harcát a  délkelet-törökországi kurdlakta területek autonómiájáért. A fegyveres küzdelem áldozatai száma több mint 37 ezer.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.