Vezérükért tüntettek a koszovói szerbek

Kosovska Mitrovica északi részének a főterén Oliver Ivanovicsnak, a koszovói Szerbia, Demokrácia, Igazságosság elnökének a letartóztatása ellen tiltakoztak. Azt követelik, hogy a politikus szabadlábon védekezhessen.

Alekszandar Vucsics, a leköszönő szerb kormány vezetőjének az első helyettese kijelentette: Ivanovics szabadon bocsátása kulcsfontosságú a koszovói stabilitás és kölcsönös bizalom megőrzése érdekében, és Catherine Ashton, az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselőjének közbenjárását kérte az ügyben.

Ivanovicsot hétfőn helyezte harmincnapos előzetes letartóztatásba a koszovói rendőrség. A letartóztatási parancsot az EULEX nemzetközi ügyésze adta ki. A Koha Ditore című pristinai lap értesülései szerint Ivanovics háborús bűnökkel vádolják egy 1999. április 14-én Bairban, egy Kosovska Mitrovica melletti faluban elkövetett, 31 albán életét követelő incidens miatt, 2000-ben Ivanovics állítólag részt vett a Kosovska Mitrovica északi részén élő albánok elüldözésében is, amikor tíz albán veszítette életét.

Alekszandar Vulin, a szerb kormány Koszovó-ügyi tárca nélküli minisztere szerint elképzelhető, hogy Koszovó így kíséreli meg kieszközölni, hogy Kosovska Mitrovica északi részében ne sikerüljön megismételni a választásokat, és átmeneti igazgatás alá helyezzék a várost. Kosovska Mitrovica szerbek lakta északi részén február 23-án azért tartanak ismét helyhatósági választásokat, mert Krstimir Pantić polgármester és két képviselő nem volt hajlandó aláírni a hivatalba lépési nyilatkozatot, mivel a dokumentumon az előzetes ígéretek ellenére mégis feltüntették Koszovó állami jelképeit. A négy polgármesterjelölt egyike egyébként Ivanovics is.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.