Amerikai veterán akart csatlakozni az Iszlám Államhoz

A légierő egyik veteránját azzal vádolják, hogy anyagi támogatást nyújtott a szunnita szélsőséges szervezetnek és csatlakozni kívánt a dzsihádistákhoz.

A negyvenhét éves Tairod Nathan Webster Pugh Törökországon keresztül akart a szomszédos Szíriába utazni. A férfi amerikai állampolgár, az Egyesült Államokban született és nevelkedett. Pugh korábban a légierőnél és leszerelése után is repüléstechnikai szakértőként dolgozott.

Az amerikai ügyészség szerint Pugh egy évvel a letartóztatása előtt a Közel-Keleten élt. A veterán katona 2015 januárjában utazott Egyiptomból Isztambulba. Az ügyészségi dokumentumokból kiderült, hogy a törökországi reptéren kihallgatták őt és nem engedték be az országba.

A hatóságok visszaküldték Egyiptomba az amerikai veteránt, ahol őrizetbe vették őt, mikor felfedezték, hogy több elektronikai eszköze eltűnt vagy szándékosan megrongálódott. A hatóságok géppisztolyról és repülőgépekről is találtak képeket a férfi mobilján.

A veterán felesége szerint férje Palesztinába szeretett volna utazni, hogy ott csatlakozzon a dzsihádhoz. A BBC úgy tudja, hogy az ügyészség egy e-mailt talált a férfi laptopján, melyből kiderül, hogy Pugh az Iszlám Államhoz akar csatlakozni Szíriában. A hatóságok emellett körülbelül száz propagandavideót is találtak nála, és egy térképet, amelyeken a szír-török határátkelők voltak bejelölve.

A veterán katonát január 15-én vették őrizetbe az Egyesült Államokban. A férfit akár harmincöt év börtönre is ítélhetik.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.