Vesztükbe rohantak a tálibok

Tálib lázadók támadást indítottak két támaszpont ellen Afganisztán keleti részén szombat hajnalban, de visszaszorították óket a bázisokat körülvevő gabonatáblákra.

Az afgán biztonsági erők szerint a Hoszt tartománybeli Chapman és a közelében fekvő Salerno támaszpontot érte egyidejűleg támadás. Tizennyolc, gépkarabélyokkal és gránátvetőkkel felfegyverzett támadót megöltek az incidensben - köztük négy olyat, akik robbanószerrel megrakott mellényt is viseltek - és ötöt elfogtak. míg a NATO afganisztáni missziójában, az ISAF-ban szolgáló külföldi és az afgán katonák közül senki sem sebesült meg. Tálib bejelentés szerint a két akciót összesen 30 harcosukkal indították el.

Abdul Hakim Isakzáj helyi rendőrfőnök az AFP hírügynökségnek elmondta, a tálibok elfoglaltak egy iskolát. Azt nem tudni, hogy a két, támaszpont elleni akció összuefüggésben áll-e egy tálib vezető múlt heti elfogásával - tette hozzá. Egy robbanóanyagokkal megrakott kamiont is találtak a támaszpontok közelében, ezt valószínűlegy öngyilkos merényletre használták volna.

A hasonló, támadások egyre szaporodnak Afganisztánban, ami a tálibok egyre jobb, gerillaháborút idező stratégiai felkészültségéről árulkodik. 

A Pakisztánhoz közel lévő Chapman bázison követett el tavaly december 30-án merényletet egy jordániai kettős ügynök, aki megölte az amerikai Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) hét alkalmazottját és egy jordániai hírszerző tisztet.

Dacára annak, hogy mintegy 150 ezer fős külföldi haderő állomásozik Afganisztánban, a biztonsági helyzet katasztrofális, soha nem volt ilyen rossz a tálib rendszer 2001-es megbuktatása óta. A tálibok vezette lázadók egyre több és vakmerőbb támadásokat indítanak országszerte, hogy megbuktassák Hamid Karzai kormányát, és kiűzzék Afganisztánból a külföldi csapatokat.

A háború kezdete óta több mint kétezer külföldi katona - többségükben amerikai - vesztette életét az ázsiai országban. Polgári személyek százai keveredtek bele fegyveres összetűzésekbe, s az ENSZ statisztikái szerint az idei év első hat hónapjában már 31 százalékra nőtt arányuk a halottak között.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.