Vesztét érzi a YouTube

Valószínűleg precedensértékű pert veszített el Németországban a YouTube: egy hamburgi bíró döntése szerint a videomegosztó felelősséget visel a feltöltött tartalmakért, így el kell távolítania a honlapjáról azokat a felvételeket, amelyek szerzői jogokat sértenek.

Ha a pénteki döntés jogerőre emelkedik, a YouTube milliókat fizethet jogdíjként a felhasználók által ingyen hozzáférhetővé tett videók után egy német szerzői jogvédő irodának, a Gemának.

Az ügy még 2010-re nyúlik vissza: a 64 ezer dalszerző és zenész érdekeit képviselő Gema először peren kívül akart megegyezni a YouTube-bal, ám miután kiderült, hogy a videomegosztó nem hajlandó fizetni a felvételek után, úgy döntött, perre megy. A németek végül 12 klip jelenlétét kifogásolták a YouTube-on (a bíró hét esetben adott helyt a keresetnek), letöltésenként 60 eurocentet kérve értük. Most, a hamburgi döntés után a számla valószínűleg milliókról fog szólni.

És ez talán csak a jéghegy csúcsa. Április elején egy amerikai fellebbviteli bíróság újranyitotta azt az ügyet, amelyben a Viacom médiaóriás követel szerzői jogdíjakat a videomegosztón, de perel a brit futballbajnokság, a Premier League és több más érdekképviseleti szervezet is. Megfigyelők szerint a hamburgi döntés az előszele a közelgő viharnak, vagyis annak a persorozatnak, amely után a YouTube tíz-, ha nem százmilliókat csengethet ki a szerzői jogokat figyelmen kívül hagyó felhasználók miatt.

A YouTube a maga részéről azzal érvel, hogy csak webhosting-szolgáltatást nyújt, azaz technikai kereteket biztosít a felhasználóinak, de nem visel felelősséget az általuk feltöltött tartalmakért, és nem is tiszte vizsgálni, hogy a videók esetleg sértik egy-egy előadó szerzői jogait. „Az Európai Unió szerzői jogi direktívájának ez az értelmezése megnehezítené a felhasználói tartalmaknak megjelenést biztosító honlapok működését. Nemcsak a YouTube-ot fenyegetné, hanem a tartalomszűrés kényszerítésével minden más innovatív szolgáltatást is, amely felhasználói hozzájárulásokon nyugszik” – hangoztatta közleményében a videomegosztó, amely egyébként rutinszerűen távolít el szerzői jogokat sértő felvételeket – főleg, ha értesítik is róluk.

Nem csak érvágásról van szó. A YouTube-ra világszerte minden percben hatvan órányi videót töltenek fel (és minden hónapban hárommilliárd órányi anyagot néznek meg), de ha a hamburgi ítélet nyomán persorozat szakad a videomegosztó nyakába, az jelentős forgalomlassuláshoz vezetne: gyakorlatilag videónként kellene eldönteni, hogy melyik maradhat fent, és melyiket vegyék le.

A YouTube tulajdonosa, a Google még nem szólalt meg az ügyben.

Ami a most „részgyőzelemről” beszélő Gemát illeti, az iroda kezdi sikerágazattá emelni a szerzői jogi pereket. 2009-ben a Rapidshare fájlmegosztónak kellett meghátrálnia előtte, és kiszűrni a jogsértő anyagokat, a Grooveshark amerikai zeneszolgáltató pedig kivonult Németországból, mondván, a Gema által követelt jogdíjak miatt egyszerűen nem éri meg a dolog.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.