Vesztébe rohant a kalózvezér

Mohamed Abdi Hasszan egy életéről szóló dokumentumfilm ígéretének dőlt be. Belgiumban azonnal őrizetbe vették.

Belgiumban szombaton letartóztatták Mohamed Abdi Hasszant, a hazájában csak Nagy Száj (Afweyne) néven ismert szomáli kalózvezért – jelentett be Johan Delmulle főügyész. Hasszant 2009 óta keresték egy belga hajó és a rajta lévők elrablásáért. Bár a kalózvezér ellen kiadhattak volna nemzetközi elfogatóparancsot, ehhez nem sok reményt fűztek. Ezután született meg az ötlet, hogy Hasszant lépre csalják.

Delmulle szerint a belga hajót érő 2009-es támadás miatt két szomáli kalózt korábban már elfogtak, de a cél az volt, hogy ne csak az akció végrehajtóit, hanem azokat is felelősségre vonják, akik a háttérből irányítanak. Ez filmbe illő tervvel sikerült: az ügybe beszállt a titkosszolgálat, a VSSE, amelynek az egyik ügynöke egy forgatócsoport képviselőjének adta ki magát, és vette fel a kapcsolatot Hasszannal. A kalózvezérnek azt mondták, hogy dokumentumfilmet akarnak forgatni az életéről és a megannyi tengeri kalandról, amihez viszont Belgiumba kell utaznia. Hónapokba tellett, mire meggyőzték, de Hasszan végül elrepült Brüsszelbe, ahol már várták; azonnal, a repülőtéren kattant a csuklóján a bilincs. Vele együtt letartóztattak egy Mohamed Tiiceey nevű férfit is, aki közvetített az ügyben. Őt azzal vádolják, hogy a szomáli Himan régió volt kormányzójaként összejátszott a kalózokkal.

Hasszan egy januári nyilatkozatában azt állította, hogy visszavonult, a kalózévek mögötte vannak. Jövedelmező üzletből szállt ki: Szomáliában tavalyelőtt a kalózok 160 millió dollárnyi váltságdíjat szedtek össze hajók elrablása után az Adeni-öbölben és az Indiai-óceánon, az amerikai One Earth Foundation alapítvány becslése szerint összesen hétmilliárd dollárral károsítva meg a világgazdaságot. Hasszan eközben diplomata-útlevéllel utazgathatott, amiről a megfigyelők azt mondják, nehéz elképzelni, hogy a szomáli kalózok megcsinálhatták volna a szerencséjüket politikai hátszél és egy-egy hajózási útvonalakról elejtett információ nélkül. Emiatt ENSZ-szakértők nemrég a mogadishui elnöki hivatalt is megvádolták már.

Az aranykornak egyébként valószínűleg vége: amióta a támadások miatt az Adeni-öbölben egyre több nemzetközi járőrnaszád cirkál, a kalózok kezdenek eltűnni a tengerről. A hírek szerint átképezték magukat: a járőrnaszádok megjelenésével párhuzamosan Szomáliában és Kenyában is egyre több a hír, hogy külföldi turistákat vagy nyugati segélyszervezetek munkatársait rabolták el.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.