Gettókba szorulnak a csehországi romák

Csehországban szaporodnak a szélsőséges, elsősorban a romaellenes megnyilvánulások – hangsúlyozza az a terjedelmes elemzés, amelyet kedden vitatott meg Jan Fischer kabinetje.

A dokumentum szerint az előző kormánynak, a civil szervezeteknek jelentős uniós forrásokat is felhasználó erőfeszítései egyelőre nem hoztak számottevő javulást az ország roma nemzetiségű lakosságának életminőségében.

Sőt, a gazdasági válság elsősorban a képzetlen munkaerőt, köztük a cigányokat sújtja leginkább, akik közül sokan még alacsony komforzatú bérlakásaik költségeit sem tudják állni, s ezért ők is a város széli gettókba szorulnak, ahova számos cseh önkormányzat különösebb mérlegelés nélkül lakoltatja ki őket. Emiatt tovább növekszik a romák szegregációja.

A gazdasági válság egyúttal valóságos melegágya a populista és rasszista megnyilvánulásoknak, amelyek felett a közéleti szereplők rendszerint szemet hunynak, s ezzel csak tovább fokozzák a romák veszélyérzetét – mutat rá a neves szakértők által készített elemzés, amelyet éppen akkor vitatott meg a prágai kabinet, amikor Kanada a cseh polgárokkal szemben ismét bevezette a vízumkényszert, mert ugrásszerűen megnőtt az országból emigráló, s a tengerentúli államban letelepedni kívánó romák száma.

- Sajnos, ismét visszatért hazánkba a múlt század kilencvenes éveinek rasszizmusa. Ráadásul a helyzet még aggasztóbb, mert nem csupán a szélsőséges pártocskák és a társadalom peremén hangoskodó személyek ragadtatják magukat romaellenes megnyilvánulásokra, hanem több ismert politikus is.

Mindettől vérszemet kapott számos polgármester is, akik igyekeznek minden eszközzel megszabadulni a szerintük társadalmi beilleszkedésre alkalmatlan polgároktól – nyilatkozta lapunknak Michael Kocáb cseh kisebbségügyi és emberi jogi miniszter. A tárcavezető példaként említette az észak-csehországi Chomutov önkormányzatának döntését, amely alapján már a postán lefoglalják a lakbérekkel és a közüzemi díjakkal tartozó helybeliektől a szociális segélyeiket, továbbá más juttatásaikat is, ami szerinte alkotmányellenes lépés, s embertelen körülmények közé kényszerítik ezeket a családokat.

Prágában nagy port kavart Ales Brichta neves cseh popénekes és zeneszerző új lemeze, amelyen többek között azt énekli, hogy „a politikusok mindenkiből hülyét csinálnak, miközben a romák az utcán lopnak, ezért a legfőbb ideje, hogy megjelenjenek a patkányirtók."

A cseh jogászok szerint a szöveg egyértelműen fajgyűlölő. Már a rendőrség is vizsgálódik az ügyben. A cseh popsztár – aki többek között a volt legerősebb kormányerő, a Polgári Demokrata Párt (ODS) kampányrendezvényein is gyakran szerepelt – a Lidové noviny prágai napilapnak adott nyilatkozatában kikérte magának, hogy rasszista lenne. - A menedzserem olyan fekete, mint a cipőm. Amiről énekelek, abban egyetlen szó hazugság sincs, csupán a jelenlegi közállapotokat jellemzem– vélekedett muzsikus

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.