Veszélyes határsáv: hatvanezer akna lapul Horvátország földjében

 Veszélyes vidéken kell átgázolniuk a menekülteknek, akiket térképekkel igazítanak el

Szerb rendőrök migrációs utakat mutató térképeket osztanak a menekülteknek, ezeken az áll, hogy Magyarország le van zárva, menjenek Horvátország és Szlovénia felé. Az első nagyobb csoport szerda reggel meg is érkezett a horvátországi Tovarnikba. Az ötvenfős csapat gyalog indult el a határátkelő felé, de végül a kukoricáson át, illegálisan lépték át a határt. A horvát rendőrség tegnap a szerb–horvát határra kérte az aknamentesítő központ egyik alakulatát, mivel fennáll a veszélye, hogy az átkelőt megkerülő menekültek ráfutnak egy aknamezőre. A Migration Aid Hungary a Twitteren egy aknatérképpel hívta fel a figyelmet erre a veszélyre.

Horvátország az egyetlen olyan EU-tagállam, ahol aknamezők vannak. 1991 óta csaknem kétezren sérültek meg aknabalesetben, több mint ötszázan meghaltak.

Húsz évvel a háború befejezése után még mindig több mint hatvanezer akna vár hatástalanításra. Az aknamentesítést a tervek szerint 2019-re kellene befejezni, de pénzhiány miatt évente legfeljebb 50-55 négyzetkilométert tudnak megtisztítani. Ezzel a tempóval 12 év kell a teljes mentesítéshez.

A szerbek 1995-ben elfoglalták a Baranya-háromszöget – a magyar–horvát határ, valamint a Duna és a Dráva által határolt területet –, és ott több mint kétszáz aknát telepítettek. A háború befejezése után a terület mentesítését magyar és horvát tűzszerészek közösen végezték el. Onnan minden robbanószerkezetet eltávolították, az a határszakasz tehát biztonságos. A Baranya-háromszög déli részén, Kopács térségében viszont magyar rendőrségi informátorunk szerint lehetnek még aknák, mert telepítési terv híján azok felszedése óriási munkát jelent, és nem kis kockázattal jár.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.