Iráni atom: A nukleáris technológia elterjedésével fenyeget a megállapodás?

Azokat az engedményeket, amelyeket a nyugati hatalmak Iránnak garantálnának az atomprogramjáról szóló esetleges megegyezés kapcsán, a terület többi országa is magáénak követelné - mondta Turki al-Fejszál szaúdi herceg a BBC-nek.

„Mindig azt mondtam, hogy bármi is legyen ezeknek az egyeztetéseknek az eredménye, mi ugyanazt akarjuk elérni” - mondta a herceg, aki korábban az arab ország hírszerzésének vezetőjeként, valamint Rijád washingtoni és londoni nagyköveteként dolgozott.

„Ha Irán számára bármilyen szintű urándúsítás lehetővé válna, nem csak Szaúd-Arábia tartana igényt ugyanerre” - jegyezte meg, hozzátéve, hogy az egész világ számára nyitva állna ez az ajtó bármiféle tilalom nélkül. „Főként emiatt ellenzem Irán és a hatok tárgyalásait” - tette hozzá.

Szaúd-Arábia a múlt héten nukleáris megállapodást kötött Dél-Koreával, amelynek értelmében a tervek között szerepel, hogy Dél-Korea két atomerőművel épít a királyságban, amely az elkövetkező 20 évben összesen 16 reaktorral szeretne büszkélkedni.

Szaúd-Arábia legnagyobb térségbeli riválisa Irán. Rijád attól tart, hogy egy átfogó nukleáris megegyezés utat nyithat Teheránnak atomfegyver kifejlesztésére, John Kerry amerikai külügyminiszter azonban március elején, Rijádban igyekezett megnyugtatni a Perzsa-öböl országait, hogy az atomprogramról való bármiféle egyezség esetén Washington szem előtt fogja tartani szövetségeseinek érdekeit, valamint megjegyezte, hogy nem fogják figyelmen kívül hagyni „Irán destabilizáló lépéseit Szíriában, Libanonban, Irakban és az Arab-félszigeten, elsősorban Jemenben”.

Kerry hétfőn Lausanne-ban folytatja az iráni atomprogrammal kapcsolatos tárgyalásokat Mohamed Dzsavád Zaríf iráni külügyminiszterrel, aki hétfőn este rövid látogatást tesz majd Brüsszelben is, ahol brit, francia és német kollégájával, valamint az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselőjével fog tanácskozni. Ezt követően visszatér Lausanne-ba, ahová kedden érkeznek a további öt érdekelt ország - a három európai államon, Nagy-Britannián, Franciaországon és Németországon kívül Kína és Oroszország - képviselői - írja a Guardian.

Irán és a hatok több mint egy éve folytatnak megbeszéléseket egy olyan átfogó megállapodásról. A felek most a március 31-re kitolt határidőig szeretnének megállapodásra jutni, júniusra pedig végleges, hosszú távra szóló egyezséget kötnének.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.