Veszélyben a parlament

Vagy költenek 1200 milliárd forintnyi fontot a londoni parlament felújítására, vagy használhatatlanná válik az épület. Hullik a vakolat, a Temze közelsége nedvesedést okoz.
Megkongatta a vészharangot a brit parlamentnek helyet adó Westminster-palota jövőjét illetően John Bercow házelnök. A konzervatív politikus bejelentette: átfogó felmérések alapján „reálisnak tekinthető a forgatókönyv", amely szerint hárommilliárd fontos felújítás nélkül a XIX. századi palota visszafordíthatatlan károkat szenved. Bercow „nagyon sajnálatosnak" tartaná, ha a XI. századi gyökerekre visszanyúló parlamenti épület éppen a korábbi újjáépítést szükségessé tevő, 1834-es tűzvész kétszázadik évfordulójára válna használhatatlanná.
Közel a Temze, és ez beázásokat okoz
Közel a Temze, és ez beázásokat okoz
Alessia Pierdomenico / Reuters

A New Palace néven emlegetett parlamentet utoljára a második világháborús bombázások után restaurálták. Mint erről a napokban a BBC dokumentumfilmje is tanúskodott, az épületről hullik a vakolat. A Temze-parti elhelyezkedés miatt beázásokkal és nedvesedéssel küzd, az építőanyagai pedig veszélyes azbesztet tartalmaznak. Ha őfelsége államkincstára talál is hárommilliárd fontot a bonyolult építési munkálatokra, a honatyáknak akkor is legalább öt évre ki kell hurcolkodniuk a város szívében található parlamenti székházból.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.