Veszekedésbe fulladt a miniszterelnöki sajtótájékoztató

Koszovó függetlensége realitás, és minél előbb tudomásul veszi ezt Szerbia, annál gyorsabb lehet az egész régió fejlődése. Albánia támogatja a Koszovó és Szerbia közötti párbeszédet, ami új időszak kezdetét jelenti a Balkánon. A régió országainak a jövője az Európai Unióban van, és az egyes országok integrációs sikerei a regionális együttműködés eredményétől függnek – mondta a hétfői belgrádi látogatásán Edi Rama albán miniszterelnök.
A Koszovó státuszára vonatkozó kijelentés miatt a szerb és az albán miniszterelnök közös sajtótájékoztatóján meglehetősen feszültté vált a hangulat, Alekszandar Vucsics szerb kormányfő éles hangnemben reagált az elhangzottakra. Mivel Koszovó függetlenségének a kérdése nem szerepelt a találkozó napirendjén, a szerb kormányfő Rama Koszovóra vonatkozó nyilatkozatát egyenesen provokációnak minősítette, és kijelentette, Szerbiát senki nem alázhatja meg. A Tiranával alakuló kapcsolatokról szólva elmondta, büszke arra, hogy új lap kezdődött Szerbia és Albánia kapcsolatában, és reményei szerint a pragmatikus párbeszéd folytatódni fog a két ország között.

Rama a korábbi tervek szerint október 22-én érkezett volna Belgrádba, de a két ország közötti labdarúgó-mérkőzésen történt incidens után kialakult helyzet miatt jobbnak látták elhalasztani a látogatást. Az október 14-i Eb-selejtező mérkőzés első játékrészének a vége előtt a stadion felett egy drónra kötött Nagy-Albánia zászló jelent meg, ezt követően pedig elszabadultak az indulatok, és a meccset lefújták.

Rama 68 év után az első magas rangú albán állami vezető Belgrádban, utoljára 1947-ben Enver Hoxha elnököt fogadta a jugoszláv fővárosban Josip Broz Tito. Edi Rama albán kormányfő a tervek szerint kedden ellátogat Presevóba, ahol találkozik a három dél-szerbiai község albán képviselőivel.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.