Vért és verítéket!

Az amerikai elnökök gyakran kérik áldozatvállalásra a polgárokat, népszerűségük mégsem sínyli meg a népszerűtlen intézkedéseket. Közvélemény-kutatók szerint a recept egyszerű: hitelesség és őszinteség.

Az amerikaiak aszerint ítélik meg a megszorításokról szóló bejelentéseket, hogy mennyire tartják hitelesnek a beszédet elmondó politikust – írja az Atlantic magazinban a Pew közvélemény-kutató két elemzője, Jodie Allen és Richard Auxier.

Barack Obama népszerűsége a gazdasági válság ellenére is rekordokat dönt. Ebben minden bizonnyal nagy szerepe van optimizmust sugárzó beszédeinek. Obama sohasem mulasztja el megemlíteni, hogy az álmok megvalósítása áldozatokat követel.

Allen és Auxier emlékeztet rá, hogy az Egyesült Államok népszerű elnökei rendszerint hasonló módon jártak el. Kennedy elnök történelmi beiktatási beszédében például arra kérte az amerikaiakat, hogy mindent tegyenek meg az ország helyzetének javítása érdekében ahelyett, hogy a saját jólétük előmozdítását várnák a kormánytól. A beszéd hatására Kennedy népszerűsége jelentősen javult.

A közvélemény-kutatásokból az is kiderül, hogy az amerikaiak gyakran támogatnak olyan javaslatokat, amelyek adóemeléssel és megszorítással járnak. A többség rendszerint egyetért azzal, hogy a kormány a gazdasági növekedésből származó többletbevételeket adócsökkentés helyett az egészségügyre, az oktatásra és a környezetvédelemre fordítsa. Egy tavaly augusztusi felmérés szerint az amerikaiak kétharmada még akkor is támogatná a mindenkinek alanyi jogon járó egészségbiztosítás bevezetését, ha az adóemeléssel járna. A többség egyetért Obama elnöknek a költségvetés terhére folyósított gazdaságélénkítő csomagjával is.

Allen és Auxier szerint a közvélemény-kutatások bizonyítják, hogy az amerikaiak mindennél többre becsülik az őszinteséget. Obama népszerűségének hátterében a hitelesség áll: az emberek 76 százaléka szavahihetőnek tartja az amerikai elnököt, ami arra utal, hogy ígérgetés helyett mindenekelőtt tárgyilagosságot és őszinteséget várnak tőle.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.