Diplomáciai trollverseny az orosz külügy ellen

A krími invázió óta folyamatos diplomáciai össztűz alatt álló Oroszországnak megint sikerült kihúznia a gyufát. És ehhez még csak nem is kellett lerohannia egy országot. Elég volt egy elütés.

Az orosz külügyminisztérium hivatalos Twitter-oldalán jelent meg egy bejegyzés, amely kifogásolja Ausztrália javaslatát, hogy az ukrán beavatkozás miatti büntetőintézkedésként Oroszországot ne hívják meg Oroszországot a világ gazdasági nagyhatalmait tömörítő G20 következő állam- és kormányfői csúcstalálkozójára. Ezt november 15-16-án Brisbane-ben tartják.

„Nem meglepő az ausztrál külügyminiszter ötlete, hogy ne hívják meg Oroszországot a G20 találkozóra, de nem kellene megfeledkeznie a G20 alapelveiről" - írta az orosz külügyminisztérium a javaslatról, az angol nyelvű bejegyzésben azonban a Julie Bishop ausztrál külügyminiszterre a hímnemű „he” személyes névmással hivatkoztak, holott Bishop nő, vagyis „she"-vel kellett volna utalni rá. A tévedést az oroszok valószínűleg megúszták volna, ha csak átlagos twitterezők olvassák az oldalt, de pechükre Carl Bildt, Svédország külügyminisztere is kiszúrta a hibát. „Tudniuk kellene, hogy Ausztrália külügyminisztere nem férfi. Ez elég alapvető dolog"– twittelte pikírten a svéd politikus.

Az orosz külügy ezután bocsánatot kért az elütésért, de felhívta a figyelmet, hivatkozva, hogy a mondatban szereplő „he" helyett nem she"-t hanem „it"-et kellett volna írni, hiszen a G20-ra gondoltak, vagyis hogy a szervezetnek nem kellene megfeledkeznie a saját alapelveiről. És persze ők sem bírták ki, hogy ne szúrjanak oda Bildtnek: „Néhány külügyminiszter Twitter-csatornája viszont a folyamatos félrevezetésről híres, nemde?"

Az önfeledt trollkodásba ezután bekapcsolódott az ausztrál diplomácia is, hanyag eleganciával csapva le  az oroszok által feldobott labdát. Paul Myler, Ausztrália oroszországi nagykövete először megköszönte Bildtnek az észrevételt, majd egy fölényes megjegyzéssel tett pontot a vita végére: „Határok, nemek – minden olyan zavaros mostanában."

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.